Потписан споразум о пословно-техничкој сарадњи развојних агенција Требиња и Бањалуке

Срна
Потписан споразум о пословно-техничкој сарадњи развојних агенција Требиња и Бањалуке

ТРЕБИЊЕ - Представници Агенције за развој малих и средњих предузећа града Требиња и Развојне агенције града Бањалука потписали су данас споразум о пословно-техничкој сарадњи.

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа града Требиња Дражен Бошковић рекао је да ово званична верификација сарадње двије развојне агенције и добра смјерница за будуће активности које планирају заједнички да реализују.

"У фокусу су нам три сегмента која би требало да произађу из озваничења ове сарадње. Прије свега то је презентација и препознавање потенцијала Требиња и Бањалуке", рекао је Бошковић новинарима у Требињу након потписивања споразума.

Он каже да из тога произилази конкретизација у виду препознавања приоритета у области туризма, пољопривреде, предузетништва, а наставак би требало да буде израда конкретних пројеката и аплицирање према јавним изворима финансирања, односно домаћим, као и према међународним донаторима.

Бошковић истиче да је други фокус јачање капацитета ове двије организације у смислу размјене примјера добре праксе, односно досадашњих иксустава.

Директор Развојне агенције града Бањалука Марио Милановић рекао је да им је тежиште на међународним пројектима социо-економског развоја, те да обје агенција имају велико искуство у томе.

Подсјетивши да је Развојна агенција града Бањалуке чланица Територијалне регионалне сарадње - Терис, коју чине развојне агенције Словеније, Србије и Хрватске, Милановић каже да ће од данас и требињска агенција постати члан ове групације.

"То конкретно помаже Требињу, односно градској развојној агенцији да дође у ситуацију да бира стратешке пројекте", рекао је Милановић.

Он је навео да је бањалучка агенција чланица и Европске асоцијације развојних агенција, те изразио наду да ће и требињска Развојна агенција врло брзо постати дио ове асоцијације.

Милановић је указао да Требиње има велике потенцијале у области туризма, енергетике, агробизниса и да у свему томе постоји потенцијал за развој.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да ће потенцијали Требиња бити презентовани гдје треба.

"Сада наступамо заједно са градом Бањалуком и сигурно је да ће то да буде корак више, односно да ћемо моћи да аплицирамо за пројекте гдје су веће суме, што до сада нисмо могли", рекао је Ћурић.

Он је додао да је једна од тема састанка и гарантни фонд који постоји у склопу Развојне агенције града Бањалука, а о коме се и у Требињу размишља, будући да је привредницима неопходан дио новца да се кредитно задуже нарочито у периоду кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана