Потписан споразум о изградњи 433 кућа и станова у Српској за избјеглице и повратнике

Srna
Потписан споразум о изградњи 433 кућа и станова у Српској за избјеглице и повратнике

САРАЈЕВО - Вршилац дужности директора Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Марко Аћић, представници 29 општина и градова у Српској и замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Џевад Махмутовић потписали су данас споразум о сарадњи према којем ће у Српској бити изграђене 433 стамбене јединице за потребе локалне интеграције и повратка избјеглица, расељених лица и повратника.

Споразум о сарадњи, који је потписан у Сарајеву, односи се на спровођење Пројекта стамбеног збрињавања у БиХ у оквиру Регионалног стамбеног програма за Потпројекат "БиХ пет", који је вриједан 21,5 милиона КМ. У оквиру њега ће, осим 433 стамбене јединице у Српској, бити изграђено и 117 у ФБиХ.

Стамбене јединице за потребе расељених лица и повратника биће изграђене у Бањалуци, Берковићима, Братунцу, Чајничу, Фочи, Гацку, Градишци, Хан Пијеску, Калиновику, Костајници, Козарској Дубици, Лакташима, Љубињу, Милићима, Невесињу, Новом Граду, Новом Горажду, Осмацима, Палама, Приједору, Рогатици, Рудом, Сокоцу, Сребреници, Требињу, Трнову, Вишеграду, Власеници и Зворнику.

Аћић је рекао да је ријеч о значајном броју индивидуалних стамбених објеката који ће бити грађени за повратнике, за интерна расељена лица, те додао да ће одређени број кућа бити грађен за оне избјеглице које су се интегрисале и свој живот нашле на подручју ових општина и градова Републике Српске.

Он је новинарима у Сарајеву рекао да ће ускоро бити расписан тендер за избор извођача радова.

Према његовим ријечима, очекује се да извођачи радова буду одабрани прије половине године и да радови почну, као и да буду готови сви подаци везани за урбанистичко-техничке услове.

Аћић је изразио наду да ће сарадња са представницима локалних власти у Републици Српској бити добра као и до сада, како би било утрошено што више средстава која су на располагању и како би што више лица која су аплицирала добила кров над главом.

Он је појаснио да Регионални стамбени програм има још једну компоненту - "БиХ шест" који ће се бавити изградњом колективних објеката, односно биће грађено 12 зграда у општинама и градовима у БиХ како би до 2022. године сва она лица која су аплицирала била смјештена у домове.

Махмутовић је рекао да ће ускоро бити потписани и уговори за преосталих 117 објеката са начелницима општина и градова из ФБиХ.

Он је појаснио да је Регионални стамбени програм пројекат који се реализује уз помоћ ЕУ и земаља донатора, те да је за те потребе обезбијеђено око 75 милиона евра донаторских средстава, и то за изградњу укупно око 3.200 стамбених јединица за ова лица.

- БиХ ће на тај начин уз помоћ донатора стамбено збринути око десетак хиљада људи - рекао је Махмутовић и додао да је до сада изграђено око 1.500 стамбених јединица, око 400 је у фази извођења грађевинских радова, а око 1.000 стамбених јединица се пројектује.

Махмутовић је истакао да ће се у овом мандатном периоду потрудити да овој популацији буду обезбијеђена и друга загарантована права.

Шеф Секције за операције Делегације ЕУ у БиХ Ђанлука Ванини рекао је да ће потписивање овог споразума омогућити нове стамбене јединице за 550 породица.

Према његовим ријечима, ЕУ је највећи донатор Регионалног програма стамбеног збрињавања са издвојених око 63 милиона евра до сада, којима је настојано збринути породице како би имали основне друштвено-економске услове.

- Када стамбено збринемо све ове породице, неопходно им је обезбиједити и остале услове као што су запошљавање, образовање и друге социјалне услуге - истакао је Ванини и додао да ће ЕУ наставити да помаже да би се то и остварило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана