Потписан меморандум о упозоравању на појаву поплава у сливу Саве

Srna
Потписан меморандум о упозоравању на појаву поплава у сливу Саве

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац потписао је Меморандум о разумијевању и сарадњи на редовном функционисању и одржавању Система за прогнозирање и упозоравања на појаву поплава у сливу ријеке Саве.

Осим БиХ, потписници Меморандума су Словенија, Хрватска, Србија, Црна Гора и Међународна комисија за слив ријеке Саве, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Меморандумом о разумијевању се прецизира улога, обавезе, начин и динамика сарадње између земаља и институција у сливу ријеке Саве како би се обезбиједило редовно функционисање и одржавање система за прогнозу поплава, истиче се у саопштењу.

Заједничким активностима у оквиру Међународне комисије за слив ријеке Саве, а у складу са одредбама Оквирног споразума о сливу ријеке Саве и Протокола о заштити од поплава, развијен је заједнички систем за прогнозу поплава у сливу ријеке Саве.

Систем је у оперативној употреби од октобра 2018. године, а његов развој је финансиран из средстава Инвестиционог оквира за Западни Балкан и уз подршку Свјетске банке.

Заједнички систем за прогнозирање поплава у сливу ријеке Саве представља уникатно рјешење на међународном нивоу и обезбјеђује додатну вриједност институцијама свих пет земаља као надоградња активностима које се Спроводе по земљама.

У саопштењу се наводи да је развоју система за прогнозирање поплава претходио низ активности које обухватају закључивање Протокола о заштити од поплава, усаглашавање и доношење Политике за размјену хидролошких и метеоролошких података и информација у сливу ријеке Саве, те развој платформе за размјену података, такозвани СаваХИС.

Накнадно је уз помоћ Инжењерског корпуса Војске САД развијен хидролошки и хидраулички модел слива ријеке Саве и обезбијеђена је информатичка опрема за институције у земљама која чини окосницу овог система.

Директни корсиници система су институције надлежне за управљање ризиком од поплава, а у БиХ то су Агенција за водно подручје ријеке Саве, Јавна установа "Воде Српске", Хидрометеоролошки завод Републике Српске и Федерални хидрометеоролошки завод.

Предсједништво БиХ је 13. маја донијело Одлуку о давању овлаштења за закључивање Меморандума о разумијевању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана