Постхумно одликовања за 45 бораца из Козарске Дубице и Приједора

Srna
Постхумно одликовања за 45 бораца из Козарске Дубице и Приједора

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Изасланик предсједника Српске Слободан Жупљанин и начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић уручили су данас постхумно 45 одликовања, Медаља заслуга за народ, породицама погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја Козарске Дубице и Приједора.

 

 

Медаљом заслуга за народ постхумно су одликовани: Зоран Коњевић, Зоран Петровић, Миле Рашинац, Зоран Лакобрија, Душко Глигорић, Милош Бачић, Алекса Шувак, Ратко Рапајић, Саша Лакобрија, Радомир Марин, Мирослав Тадић, Милан Пралица, Миро Саџак, Милутин Рајчевић, Слободан Граховац, Ранко Русић, Остоја Малбашић, Илија Бошчанин, Бранислав Матић, Перо Бајалица, Миладин Видовић, Чедомир Живковић, Ибрахим Бајрић.

Медаљом заслуга за народ постхумно су одликовани и: Жељко Билић, Радо Милић, Драго Микић, Никола Буразор, Радинко Грбић, Радослав Марјановић, Милинко Крњајић, Жељко Грујичић, Ненад Бабић, Пано Бокан, Урош Благојевић, Новак Мирковић, Златко Татић, Милан Радовић, Драган Врбан, Мирослав Видовић, Жељко Грујић, Ернад Хашић, Гојко Рашић, Мирко Ћурчија, Миливој Бакић из Козарске Дубице и Драган Ћеран из Приједора.

"Постхумна одликовања погинулим борцима Војске Републике Српске додјељује предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић. Република Српска је опредијељена да постхумно одликује све погинуле борце који до сада нису одликовани и тако искаже признање и поштовање за жртву коју су дали у протеклом рату за Републику Српску - нашу највећу светињу", рекао је Жупљанин новинарима у Козарској Дубици.

Он је додао да је свјестан да је то мали дио дуга према свима који су уградили своје животе у темеље Републике Српске.

"Важно је да имамо такав приступ и осјећај да те људе никада не заборавимо и да их се сјећамо", нагласио је Жупљанин и додао да ће у свом развојном путу Република Српска водити рачуна о потомцима и породицама погинулих бораца.

Он је истакао да се и данас води жестока борба за опстанак Републике Српске.

"Напади на њу су сваким даном све жешћи, али данас другачијим средствима и методама него када само имали рат", рекао је Жупљанин.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић захвалио је предсједнику Републике Српске и њеном изасланику у настојању да постхумном додјелом одликовања буде исказано поштовање људима који су положили животе за слободу и Републику Српску.

"Ово је данас емотиван тренутак јер сам уласком у ову салу срео људе са којима сам био на ратишту као ратни љекар, а многе наше погинуле сам лично познавао. Ово је тренутак да се присјетимо тих тешких дана за Републику Српску и општину Козарска Дубица", рекао је Рељић.

Он је нагласио да ће Република Српска и општина у складу са могућностима наставити да помажу породице погинулих бораца, њихове супруге и дјецу.

"Ти људи никада не смију да буду препуштени забораву. Они живе у нашим срцима и темељима Републике Српске", нагласио је Рељић и подсјетио да се у Козарској Дубици сутра обиљежава 25 година од одбране подручја општине и западних граница Републике Српске од хрватске агресије у септембру 1995. године.

Члан Предсједништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Здравка Карлица поздравила је одлуку о постхумном одликовању свих погинулих бораца Војске Републике Српске.

Она је навела да се још трага за више од 2.650 погинулих Срба.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и поводом 15. септембра, Дана погинулих и несталих Републике Српске, одликовала је 282 погинула борца Војске Републике Српске Медаљом заслуга за народ.

Постхумна одликовања дата су на иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, а на приједлог Министарства рада и борачко инвалидске заштите Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана