Постављен крст на звоник Саборне цркве у Мостару, завршени грађевински радови

Срна
Постављен крст на звоник Саборне цркве у Мостару, завршени грађевински радови

МОСТАР - На звоник Саборне цркве Свете Тројице у Мостару данас је постављен позлаћени крст од три и по метра висине, чиме се ова православна богомоља, након скоро три деценије, поново издигла над градом у пуном сјају и љепоти.

Постављањем посљедњег од седам позлаћених крстова завршени су груби грађевински радови на овом храму Српске православне цркве (СПЦ), чија обнова је почела у октобру 2010. године.

Мостарски парох Радивоје Круљ каже да је ово велики дан за Мостар.

“Завршили смо грубе грађевинске радове послије много напора, много зноја, труда и много уложене љубави од свих људи, посебно Мостараца расутих по свијету. Као круна свега је овај седми крст који смо данас ставили на звоник”, рекао је Круљ.

Он је нагласио да је Саборна црква поново на разгледници Мостара.

“За који дан скидамо скелу и црква ће употпунити Мостар”, навео је Круљ.

Грађевински радови коштали су више од осам милиона КМ, а прилоге су давали многи вјерници, не само Срби, већ и Бошњаци и Хрвати. Највише средстава издвојиле су владе Србије и Републике Српске.

Након завршетка грубих грађевинских радова остаје још огроман посао да црква буде онаква каква је и била. Потребно је још завршити уређења ентеријера и партера, али они ће, нажалост, морати сачекати због недостатка средстава.

“Предсједник Србије Александар Вучић је у априлу 2019. године обећао да ће Србија уплатити 1,5 милиона евра за завршетак обнове Саборне цркве, а до сада је уплаћено 500.000 евра. Надамо помоћи из Београда како би наставили са обновом”, каже Круљ.

Он напомиње да је крајем прошлог децембра у Београду разговарао са премијером Србије Аном Брнабић, која је поручила да је Влада Србије обнову Саборне цркве у Мостару препознала као један од најзначајнијих пројеката и да ће наставити да подржава њено васкрсавање, које има велики значај за српски народ, не само у овом граду, већ и у читавој БиХ.

Да је овај храм и симбол помирења у Мостару најбоље свједочи чињеница да су недавно на звоник постављена три сата, са старословенским, римским и арапским бројевима, које су донирала три Мостарца – православац, католик и муслиман.

То потврђује да се Мостарци свих вјера и нација радују да се Саборна црква врати на мостарску разгледницу. Ипак, највише се радују мостарски Срби, јер је Саборна црква Свете Тројице, симбол и срце српског идентитета Мостара.

Саборна црква запаљена је 15. јуна 1992. године. Дан прије почео је егзодус Срба из Мостара, када је овај град напустило око 30.000 Срба, док је њих 431 страдало у тим јунским данима.

Саборна црква прво је запаљена, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен.

За рушење Саборне цркве нико није одговарао. Позната су имена тројице Бошњака који су као припадници Хрватских оружаних снага /ХОС/ запалила цркву.

Срби који су остали у Мостару свједоче да је то био један од најтежих дана у њиховим животима и да је био јасан знак да Србима у Мостару више нема мјеста.

Овај саборни храм данас је опет најдоминантнији објекат у граду на Неретви и понос мостарских Срба, који кажу да овај храм свједочи да су овдје своји на своме.

Мостарски Срби очекују да ће бити подршке да се црква у потпуности обнови и стави у функцију, јер тренутно је једини велики вјерски објекат у БиХ који није обновљен.

Саборна црква у Мостару саграђена је 1873. године и до изградње Храма Светог Саве у Београду била једна од највећих православних богомоља на Балкану. Била је један од симбола Мостара, као и симбол вишевјековног постојања Срба на овом простору. Саборни храм у Мостару је и национални споменик те му је због тога у потпуности враћен предратни вањски изглед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана