Послодавци: Радници бјеже од посла Синдикат: Ко је послодавцима зарадио богатство

Анита Јанковић
Послодавци: Радници бјеже од посла Синдикат: Ко је послодавцима зарадио богатство

Бањалука - Кашњење на посао, провођење времена на друштвеним мрежама и минимална ефикасност на радном мјесту најчешћи су проблеми на које се жале послодавци у РС, док синдикалци тврде да су радници често угњетавани и да се њихова права не поштују.

Послодавци истичу да је у вријеме велике незапослености, када многи не бирају посао, много оних који крше дисциплину и не испуњавају обавезе на послу.

- Са великим бројем радника веома је тешко договорити се, а стимулисати их на квалитетан рад је готово немогуће. Спремни су радити све само не оно за шта су плаћени. Испијање кафе, оговарање, ишчитавање бесмислених ствари на интернету, честе паузе за пушење је нешто чему се тешко стаје у крај. Ни крађе нису толико ријетке  - рекао је један од послодаваца који је желио остати анониман.

Он каже да је проблем што није лако доказати када радници крше правила понашања у фирми.

- Закон је увијек на њиховој страни. Правих, вриједних радника је све мање - истакао је он.

У Унији удружења послодаваца РС истичу да су им руке везане када су у питању нерадници. Наглашавају да законски немају начина да казне радника који не обавља своје дужности или их обавља крајње траљаво.

- Синдикат права радника диже на пиједестал. Дисциплинске мјере су врло благе и не дају никакве резултате. Послодавац практично нема начина за дјеловање. Они се морају са радницима договорити, то је једино рјешење, јер раде на заједничкој добробити - рекао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин.

Синдикалци, међутим, категорично одбијају тврдње послодаваца да закон штити нераднике.

- Чињеница је да више од половине послодаваца у РС не плаћа радницима прековремени рад и не уплаћује порезе и доприносе - каже предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Наглашавају да онај ко не поштује Закон о раду мора бити санкционисан и да то једнако важи и за раднике и послодавце.

- Радници одрађују много више посла него што им је плаћено. Кад је толико нерадника питам послодавце ко њима заради толике куће, станове, аутомобиле и напуни рачуне - истакла је Мишићева.

Мјере

Дисциплинске мјере за неиспуњење радних дужности утврђених Законом о раду РС су писмено упозорење, новчана казна и на крају прекид уговора о раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана