ПОСЉЕДИЦЕ НОВОГ ЗАКОНА О ИГРАМА НА СРЕЋУ У РС СВЕ КАТАСТРОФАЛНИЈЕ

Закупљен простор
ПОСЉЕДИЦЕ НОВОГ ЗАКОНА О ИГРАМА НА СРЕЋУ У РС СВЕ КАТАСТРОФАЛНИЈЕ

Без посла остаје 15.000 радника, а држава ће платити чак 120 милиона евра одштете

Због тога што су указивали на неправилности, Влада спрема освету регуларним приватним приређивачима како би заштитила лоша законска рјешења која су урађена за интересе појединаца. Да ли су грађани Републике Српске спремни да из својих џепова плате 120 милиона евра одштете, јер Влада није поштовала законска ЕУ рјешења и међународне споразуме које је потписала?

Умјесто, дакле, да бар накнадно уважи њихове аргументе и ставове - кад то већ није учинила прије израде и усвајања новог Закона о играма на срећу - Влада Републике Српске припремила је план за обустављање пословања свих легалних приређивача!

Упозорења стручњака из ове индустрије, поновљена недавно и на великој међународној конференцији у Бањалуци, да ће успостављање монопола, намјештање тендера и омогућавање малољетничког клађења девастирати привреду и друштвену заједницу, умјесто хитног укидања спорних законских одредаба, тако су резултирала одмаздом која ће РС коштати на хиљаде радних мјеста и на стотине милиона марака.

У наредних неколико дана, због одузимања лиценци, у Републици Српској престаће са радом сви приватни лиценцирани приређивачи игара на срећу који су директно и индиректно запошљавали 15.000 људи и својим пословањем доприносили бруто друштвеном производу са четири одсто. Основни разлог за то је намјера Владе РС да државне интересе подреди аустријско-албанском лобију и ућутка оне који су јавности мјесецима уназад скретали пажњу на опасности усвајања новог Закона о играма на срећу.

Ускраћивањем свима који нису “Лутрија РС” да приређују електронске игре на срећу, односно давањем “Лутрији” монопола на то, а потом и права да за ову дјелатност ангажује приватну компанију по до сада невиђеним условима прописаним Уредбом о условима за давање сагласности “Лутрији Републике Српске” за оснивање предузећа за приређивање игара на срећу, Министарство финансија је фаворизовало иностране нелегалне компаније на уштрб домаћих лиценцираних приређивача. Тако је обезбијеђен амбијент за процват црног тржишта, умјесто за одржање привредног раста.

О недопустивом прекрајању законодавства и тржишних правила фер утакмице којем домаћи приређивачи покушавају да стану на пут од првог тренутка у ком је постало јасно за чије интересе ради законодавац, говорило се и у четвртак на великој међународној експертској конференцији у Бањалуци. Еминентни стручњаци из индустрије игара на срећу, из цијелог свијета, сложили су се да је нови закон Републике Српске противуставан, противзаконит, и да уводи хаос на тржишту, као и да подстиче малољетничко коцкање.

Међутим, осим повлачењем погубних потеза, све зарад профита аустријско-албанског лобија (и дијела колача који ће узети за себе), неодазивањем позиву Европске организације за право игара на срећу да присуствују конференцији која се бавила регулаторним рјешењима у играма на срећу југоисточне Европе, надлежни државни органи показали су да их државни интереси нимало не занимају, скоро колико ни добробит грађана.

Напротив, њихов циљ ће у потпуности бити испуњен тек кад до краја недјеље широм Републике Српске у угоститељским објектима за постављеним терминалима за игре на срећу и даље буду стајали малољетници, док су њихови родитељи који су имали сигуран посао код неког од домаћих приређивача остали на улици.

Тужбе Уставном суду

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу позвала је Уставни суд Републике Српске да хитно реагује и одлучи по тужбама које су приређивачи поднијели, подсјећајући да је нови Закон о играма на срећу у директној супротности са основним ставовима Европске уније о слободном тржишту, укидању монопола и фер конкуренцији, као и са достигнутим савременим стандардима у заштити играча, рањивих група и одговорном приређивању игара на срећу.

Према европским законима, држава ће легалним приређивачима морати да исплати 120 милиона евра, а тај терет пашће на грађане.

 

ЗАКУПЉЕН ПРОСТОР

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана