Поскупљења загорчала пословање посластичара

Јана Кезић
Поскупљења загорчала пословање посластичара

БАЊАЛУКА - Стално поскупљење састојака за посластице осим потрошачима, који морају да издвоје више новца, загорчало је и пословање посластичара, јер поред пада промета торте наручене мјесецима унапријед продају по тада договореном цјеновнику, па када дође вријеме на наплату биљеже минус пошто су у међувремену цијене намирница додатно скочиле.

Да је због поскупљења материјала веома тешко формирати цијене посластица потврђују у посластичарници “Чаробњак” из Добоја.

- Нема смисла некоме ко је наручио торту прије три мјесеца, када дође да је преузме, рећи да смо подигли цијену. Торту добију по договореној цијени, али онда смо ми у минусу, јер је у међувремену поскупио репроматеријал - казали су у овој радњи, додајући да купци чак и по годину раније наручују торте за прославе. 

За класичну торту пречника 24 центиметра, како кажу, потребно је одвојити од 37 до 55 марака, у зависности од састојака и украшавања.

На веће корекције цјеновника, како објашњавају, не могу ићи због велике конкуренције, па их тако ове године нису ни кориговали.

- Торте спадају у луксуз и људима нису неопходне. Примјетно је да се оне купују доста мање него прије и то не само због кризе, него и због тога што их доста жена прави приватно по кућама, па са нижим цијенама обарају нама промет - рекли су у “Чаролији”.

Власник бањалучке компаније “Крајина клас”, у оквиру које послује ланац “Мања”, Саша Тривић за “Глас Српске” каже да цијене појединих сировина за посластичарство и даље расту.

- Осим тога имамо и лошије финансијске резултате у односу на прошлу годину. Продаја посластичарских производа је пала за неких 15 до 20 одсто - рекао је Тривић.

Да посластичарима у посљедње вријеме није лако потврдили су у једној бањалучкој посластичарници, гдје истичу да су због високих цијена намирница морали подићи цијене за око 30 одсто.

- Људи се жале, али ми ту не можемо ништа. Често смо у губитку, јер грађани раније резервишу торте и договоримо једну цијену, коју не можемо мијењати, без обзира што скоче цијене материјала - казали су у овој посластичарници и додали су да грађани у посљедње вријеме све више избјегавају фондан јер он подиже цијену торте.

Исту судбину дијеле и приједорски посластичари.

- Ситуација је тешка, посао је опао, али некако опстајемо - рекли су у једној радњи у овом граду додајући да им потешкоће у пословању представљају и високе цијене воде, струје, али и подизање плата радницима. 

Са друге стране, у посластичарници “Торта и по” из Требиња задовољни су продајом.

- Цијене смо подигли након пандемије вируса корона и такве су и данас. Колачи ситни су били 15 КМ по килограму, а сада су 17 КМ. Наше производе купују Херцеговци, али и гости из Дубровника и Херцег Новог. Посла имамо више него прије - рекли су у овој требињској посластичарници.

Таленат

Бањалучанка Ана Поповић каже да торте за прославе ријетко када наручи, јер их обично прави сама.

- Цијене торти су прецијењене и од новца који би одвојила за неку торту са фонданом жена, која има талента и која је креативна, може да направи чак двије - казала је Поповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана