Пореска управа РС: Повећана наплата у готово свим сегментима

Срна
Пореска управа РС: Повећана наплата у готово свим сегментима

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске прикупила је у фебруару ове године на рачун јавних прихода укупно 219,2 милиона КМ, што је за 5,9 милиона КМ или три одсто више него у истом мјесецу претходне године, уз повећање наплате у готово свим сегментима јавих прихода.

“Ово је показатељ да је, упркос кризи коју је изазвала пандемија вируса корона, задржана стабилност у наплати јавних прихода Републике Српске, прије свега захваљујући редовним активностима Пореске управе на контроли и наплати јавних прихода, те мјерама Владе Републике Српске за ублажавање посљедица изазваних пандемијом”, саопштено је из Пореске управе Српске.

Наплата доприноса у фебруару износила је 141,9 милиона КМ, што је за 6,5 милиона КМ или пет одсто више него у истом мјесецу прошле године.

За Фонд ПИО наплаћено је 80,9 милиона марака или четири одсто више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 51,1 милион марака, што је за шест одсто више у односу на упоредни период.

Раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечије заштите од шест и Завод за запошљавање од пет одсто.

Наплата директних пореза износила је 38,1 милион КМ, што је за 2,8 милиона КМ мање него у истом мјесецу прошле године, а највећи раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на доходак који је наплаћен у износу од 16,9 милиона КМ, што је за 1,2 милиона КМ или осам одсто више него у фебруару прошле године.

Раст наплате забиљежен је и код пореза на непокретности, који је наплаћен у износу од 1,1 милион марака, што представља повећање наплате од 61 одсто, као и код пореза на употребу, држање и ношење добара, који је наплаћен у износу од 1,2 милиона КМ или један одсто више.

Порез на добит је у фебруару наплаћен у износу од 18,9 милиона КМ што је за 4,5 милиона КМ мање него у упоредном периоду.

Код осталих јавних прихода, у фебруару је остварена наплата од 39,2 милиона КМ, што је повећање наплате за 2,4 милиона марака или шест одсто.

Таксе и накнаде су наплаћене у износу од 22,9 милиона марака или осам одсто мање, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 5,1 милион марака или девет процената више у односу на исти мјесец претходне године.

Раст наплате забиљежен је и код казни и то за 34 одсто, а наплата те врсте јавног прихода износила је 2,2 милиона КМ.

Наплата прихода по основу концесионих накнада у фебруару ове године износила је 6,3 милиона КМ, што је повећање за 3,3 милиона марака

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана