Пореска управа РС на рачун јавних прихода прикупила 2,28 милијарди КМ

М.Л.
Пореска управа РС на рачун јавних прихода прикупила 2,28 милијарди КМ

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске је за 11 мјесеци ове године на рачун јавних прихода прикупила укупно 2,28 милијарди марака, што је за око 48 милиона КМ више у односу на исти период прошле године.

У Пореској управи наводе да овај податак показује да је настављен позитиван тренд у наплати јавних прихода.

- Директни порези су у том периоду наплаћени у износу од 437,2 милиона марака, што је за пет одсто мање него у истом периоду прошле године. Највеће смањење наплате било је код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 173,2 милиона КМ или 40,3 милиона марака мање у односу на исти период прошле године. Разлог мање наплате овог прихода лежи у чињеници да је Влада РС у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ, и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у РС – појаснили су у пореској управи.

Додали су да је порез на добит наплаћен у износу од 222,7 милиона КМ, што је за 15,4 милиона марака или седам одсто више него у истом периоду претходне године, док је порез на непокретности износио 26 милиона КМ, што је за један одсто више него у истом периоду 2018. године.

Навели су да су доприноси у периоду јануар-новембар наплаћени у износу од 1,43 милијарде КМ, што је за 53,1 милион КМ или четири одсто више него у истом периоду прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана