Порастао број уписаних студената на јавним универзитетима у Српској

Г.С.
Порастао број уписаних студената на јавним универзитетима у Српској

Студенти се враћају на факултете у Српској. Након дугог периода са забрињавајућим бројкама, ове године су се на јавне универзитете у Републици Српској уписала 603 студента више него прошле године.

Од тога је 390 више у Бањалуци, а 213 више у Источном Сарајеву. Ресорни министар за АТВ оцјењује - нови закон је уродио плодом.

“Након дужег периода стагнације односно пада броја уписаних студената на јавним високошколским установама по први пут дошло је до повећања броја новоуписаних студената. Мислим да је то посљедица примјене новог Закона о високом образовању, конкретно оне популарне мјере која се односи на ослобађање трошкова школарине за све оне који први пут уписују годину на првом или другом циклусу студија”, каже Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

По обичају, у Бањалуци је највише заинтересованих за медицину и безбједност, а што се другог циклуса тиче студенти су похрлили на филозофски, природно-математички и пољопривредни факултет - до те мјере да су од министарства тражили проширење листе. Ректор Универзитета у Бањалуци сматра да су, сем закона, кампање за студирање у Републици Српској дале резултате.

“Заиста смо задовољни, без обзира што је мањи број средњошколаца, из године у годину мањи број средњошколаца завршава средње школе. Дакле и ове године планирамо то исто радити, и мислим да је такође значајна модернизација студијских програма на Универзитету у Бањалуци и значајније побољшање излазних компетенција студената који завршавају Универзитет у Бањалуци”, истиче Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

Средства којих више неће бити у касама универзитета ће надокнадити Влада, јер је за наредну годину повећан буџет за јавне универзитете. За студенте нема дилеме - јефтиније школовање је разлог због којег су многи одлучили да се по први пут упишу на факултет или да наставе са студијама.

“Мислим да је главни фактор који је утицао на тај повећани упис јесте нови Закон о високом образовању, који је спроведен ове године, који прописује да сви студенти који редовно дају годину за годином имају бесплатно школовање. Гледајући тај период када сам ја уписивао, тај износ генерално није мали”, каже Никола Буловић, предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци.

Док закон у потпуности не заживи, проводиће се ригорозне контроле. Министар за високо образовање подсјећа да инспекција тренутно “чешља” све високошколске установе у Српској. Контролише се примјена новог закона, са акцентом на осигурање квалитета у високом образовању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана