Пооштреним казнама до боље безбједности на путевима

Срна
Пооштреним казнама до боље безбједности на путевима

Сарајево - Измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, чија би примјена требало да почне средином фебруара, пооштрене су казне за одређене прекршаје у саобраћају у односу на досадашње.

Једна од новина јесте то што су за исти прекршај прописане различите висине казне које у појединим случајевима могу бити и пет пута веће од најниже прописане.


Примјер за то је кориштење мобилног телефона за вријеме управљања возилом за шта је прописана казна у распону од 100 до 300 КМ или казна од 400 до 1.000 КМ за возаче који на предњем сједишту возе дијете млађе од 12 година.

Помоћник министра комуникација и транспорта БиХ Зоран Андрић изјавио је Срни да у случајевима прекршаја, за које су предвиђене казне у распону, полицијски службеник приликом контроле може да прекршајним налогом одреди искључиво најнижу прописану казну.

"Распон се прописује за потребе евентуалних поступака на прекршајним судовима у случају поновљених прекршаја за које се утврди да најнижа казна не даје жељени ефекат да прекршилац одустане од даљих чињења прекршаја по истом основу", истакао је Андрић.

Према његовим ријечима, Закон је резултат рада великог броја институција и удружења у БиХ с циљем подизања нивоа саобраћајне културе и повећања нивоа безбједности саобраћаја.

Андрић је истакао да се овим законом рјешава основна дилема јасног одређења насеља као дијела насељеног мјеста због примјене ограничења брзине од 50 километара на час у насељу.

"Дефиниција је измијењена на начин да је законом прописано обавезно постављање саобраћајног знака којим ће се јасно уредити зона насеља у којој важи ограничење од 50 километара на час, осим ако посебним саобраћајним знаком ограничење брзине кретања није другачије уређено", навео је Андрић.

Он је додао да се измјенама и допунама Закона прецизније дефинишу периоди за спровођење техничког прегледа за нова возила.

"Надлежни орган, који у евиденцији води возача, дужан је да, према информацији здравствене установе, у року од три дана позове возача који није способан да безбједно управља возилом и привремено му одузме возачку дозволу, те га упути на ванредни љекарски преглед ако није сагласан са привременим одузимањем возачке дозволе", објаснио је Андрић.

У складу са усвојеним законским рјешењима, овлаштено службено лице изрећи ће новчану казну од 400 КМ возачу којем установи више од 1,5 промила алкохола у крви, као и оном који брзину прекорачи за више од 30 километара на час од дозвољене.

Са 400 КМ биће кажњено лице које на путу управља моторним возилом прије стицања права на управљање моторним возилом, али и возач који учествује у саобраћају са нерегистрованим возилом или чија је потврда о регистрацији истекла дуже од 30 дана.

Казна од 400 КМ прописана је и за возача који користи регистарске таблице које нису издате за то возило, као и за возача који управља моторним возилом а одузета му је саобраћајна или је на снази забрана управљања.

Иако почетна висина казне за наведене прекршаје износи 400 КМ, за њих може бити изречена и казна у максималном износу од 1.000 КМ.

Законом је забрањено да возач за вријеме вожње користи мобилни телефон, односно друге уређаје за комуникацију, уколико не користи опрему која омогућава комуникацију без ангажовања руку за вријеме вожње.

Уколико прекрши овај пропис, возач се може суочити са казном од 100 до 300 КМ, колико је прописано и за оне који нису везани појасом.

Казне са највишим распоном, при чему је максималан износ већи за пет пута од почетног, односно од 50 до 250 КМ предвиђене су за возаче код којих се у возилу нађе уређај којим се може откривати или ометати рад уређаја за мјерење брзине кретања возила и за возаче који приликом покретања возила из мјеста нагло повећавају брзину кретања стварајући прекомјерну буку и шкрипу.

Казнама су обухваћени и пјешаци, па је за оне који, крећући се коловозом, користе мобилни телефон или имају слушалице у ушима прописана казна од 40 КМ.

Иста висина казне предвиђена је за возаче који у путничком аутомобилу на предњем сједишту превозе лице које је под утицајем алкохола или опојних средстава.

Парламентарна скупштина БиХ усвојила је Закон о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ, а његова примјена почеће осам дана након објављивања у "Службеном гласнику БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана