Помор пилића, стока на издисају

А. Јанковић, М. Вујић
Помор пилића, стока на издисају

Бањалука - Хиљаде пилића угинуло је на фармама због паклених врућина које су посљедњих дана погодиле Српску, а на мукама су и узгајивачи свиња, јер су због високих температура и оне на издисају.

Проблеме имају и узгајивачи крупне стоке која због врелине слабије једе, што се директно одразило на производњу млијека и меса.

Већина фарми у РС нема адекватну вентилацију, због чега посљедњих дана њихови власници сабирају штету. Највише мука имају узгајивачи перади, јер су товљени пилићи најмање отпорни на врућину.

Извршни директор за производњу у компанији "Перутнина Птуј" из Српца Велибор Поповић каже да су врућине проузроковале угинуће хиљада пилића на фармама њихових коопераната.

- На неким фармама угинуло је и до 15 одсто пилића, а велике врућине се одражавају и на развој живине и утрошак сточне хране. Перад више једе, али не напредује, а уз све то повећан је и утрошак витамина - појашњава Поповић.

Према његовим ријечима, више од половине фарми с којима сарађују нема модерне методе расхлађивања. За уграђивање вентилације на фармама које узгајају до 11.000 пилића потребно је око 15.000 марака.

- То није много кад се узме у обзир да фармери за један дан могу имати толики губитак. Расхладна вентилација су пракса на фармама у свим европским земљама - каже Поповић и додаје да само њихова фирма биљежи 40.000 марака директне штете, док су индиректну за сада занемарили.

Мјесеци без кише и ужарена жива у термометру створили су проблеме и фармерима са подручја Градишке. Перадар из села Ламинци Љубо Суботић каже да на фарми има око 3.000 кока носиља и да би имао огромне губитке да у објекат није поставио вентилацију.

- Температуре су толико високе да неким данима ни вентилација није довољна па водом поливам кров како бих бар мало расхладио унутрашњост и олакшао кокама - прича Суботић.

Произвођачи свиња кажу да врућина ремети и њихову производњу и да се на разне начине довијају како би избјегли штету.

- Лим на крову се угрије и температура зна прећи и 50 степени. Током дана пуштамо свиње вани или их у шталама посипамо водом. Улажемо надљудске напоре да им помогнемо, али упркос томе не успијевамо да их све спасимо - прича један од свињара.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Владимир Усорац каже да су тропске врућине умањиле производњу млијека и до 40 одсто.

- Све уби ова врућина. Велики је пад производње и код мљекара и код товљача. Стока по врућини не једе па долази и до смањења производње - каже Усорац.

Према његовим ријечима, уз живинаре највеће губитке имају мљекари.

- Са музним кравама је највећи проблем. Слабо једу и одмах слабо дају и млијеко. Производња је значајно опала, а кад једном падне, тешко је вратити на пријашњи ниво - каже Усорац и додаје да ни вентилација у шталама не помаже много, јер циркулише топао ваздух.

Процјена штете

Стручне службе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС прате ситуацију на терену и кажу да је рано износити процјене штете које су проузроковале високе температуре. Наглашавају да су за потребе изградње индивидуалних система за наводњавање у овој години обезбиједили 1,3 милиона марака, што је двоструко више у односу на лани те да корисницима исплаћују до 40 одсто уложеног новца.

Притисци

Владимир Усорац се пожалио и на стране трговачке ланце да врше притисак на прерађиваче млијека да снизе цијене.

- То би се могло негативно одразити на примарну производњу - истакао је Усорац.

 

Савјети ветеринара

- обезбиједити веће количине чисте и свјеже воде за пиће

- просторије гдје животиње бораве морају бити провјетрене

- редовно давати животињама витамине

- смањити број животиња у објектима и шталама и направити проређење

- смањити количину влажности која доводи до топлотног удара

- стаклене површине у шталама затамнити панелима како би се одбијали сунчеви зраци

- животиње се не смију директно квасити

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана