Помама за становима Бањалуку сврстала испред Барселоне

Данијела Бајић
Помама за становима Бањалуку сврстала испред Барселоне

БАЊАЛУКА - На листи најскупљих градова у Европи по цијенама некретнина у односу на висину прихода Бањалука се нашла испред Барселоне, Порта и Загреба, а агенти за промет некретнина и грађевинци високу цијену квадрата оправдавају великом потражњом купаца, од којих су бројни из дијаспоре.

Према рачуници странице “Нумбео”, која важи за највећу свјетску базу података о животним трошковима, као и о квалитету живота, Бањалука се на листи најскупљих градова по цијенама некретнина нашла на 30. мјесту.

Наиме, омјер цијене некретнина и просјечних прихода у Бањалуци износи 13,75, док је тај омјер у Ници, која се нашла два мјеста испред највећег града у Српској, 13,95.

Да је Бањалука најатрактивнији град у Српској, али и најскупљи, тврде и трговци некретнинама, који, упркос пандемији вируса корона, имају пуне руке посла. Ништа мање задовољни нису ни власници грађевинских фирми, међу којима има и оних из других локалних заједница, који су због велике потражње посао проширили и на територији Бањалуке.

Директор Агенције за некретнине “Ремакс” у Бањалуци Драган Милановић појашњава за “Глас Српске” да цијене квадрата у граду на Врбасу нису одраз животног стандарда и куповне моћи.

- Бањалука, условно речено, нема конкуренцију у Српској, јер је најразвијенији град и администратавни центар и зато су цијене високе. Кад погледамо структуру купаца, углавном станова, око 50 одсто њих није из Бањалуке. Да је потражња скоро иста као и прије вируса корона, показују и цијене које не падају па тако квадрат у појединим зградама у новоградњи прелази 3.000 марака - истиче Милановић и додаје да је у протеклом периоду због пандемије купаца из дијаспоре било нешто мање него обично, док домаћих купаца није мањкало.

Он је нагласио да куповина некретнине у Бањалуци има предности, јер се између осталог може врло лако изнајмити те купци на тај начин могу остварити и приход.

- Они којима затреба новац стан веома брзо могу да га продају, зато што је живо тржиште - казао је Милановић.

Директор грађевинског предузећа “МБ модул” из Приједора Милан Мамлић казао је да је због велике потражње за становима ове године одлучио да започне градњу и у Бањалуци.

- У току је изградња 20 станова у првој градској зони. До краја године планирамо да започнемо још бар 30 станова у Бањалуци, јер је потражња стварно велика - казао је Мамлић и додао да квадрат стана које његова фирма гради у Бањалуци кошта 2.800 КМ, док у првој градској зони у Приједору кошта 1.850 марака.

Срдић: Ко су купци?

Према ријечима предсједника Удружења потрошача “Реакција” Душана Срдића, и за најјефтинији квадрат стана у Бањалуци потребно је издвојити више од једне просјечне плате.

- Поставља се питање ко су толики купци некретнина у Бањалуци, јер Бањалучани, имајући у виду куповну моћ, сигурно нису - казао је Срдић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана