Половњаке нико не купује

Данијела Бајић
Половњаке нико не купује

БАЊАЛУКА - Продаја половних аутомобила у Републици Српској никада није била лошија, а трговци кажу да прође и по неколико дана да им ниједан купац ни не закуца на врата, због чега многи размишљају и о стављању кључа у браву.

У ауто-кућама, које су прије пандемије имале пуне руке посла, продаја аутомобила пала је и до 80 одсто у односу на прошлу годину, иако пандемија вируса корона није утицала на цијене четвороточкаша у Српској.

Трговац у Ауто-салону “Браћа Ђукић” из Дервенте Жељко Василић каже да за 20 година рада не памте гору годину те да прође по неколико дана, а да ниједан аутомобил не продају.

- Попуштањем мјера након првог таласа вируса корона и било је нешто посла, међутим од октобра интересовање грађана за обнову возног парка готово да не постоји. Посао је опао за 80 одсто, а нисам ни оптимистичан да ће у наредним мјесецима бити боље - рекао је Василић.

Цијене у салону су, како је рекао, углавном исте као прије, док набавна због пандемије дивља.

- Од јануара до данас нисмо продали ни 250 аутомобила. За нас је протеклих година било поражавајуће ако бисмо продали мање од 500 возила - казао је Василић.

Разочарани овогодишњом продајом ништа мање нису ни продавци четвороточкаша у Семберији.

Власник Ауто-салона “SPEED” из Бијељине Зоран Савић истакао је да је продаја половних аутомобила до пет година старости знатно опала.

- Продаја нам је опала за 30 одсто, а највећа потражња је за возилима која коштају између 10.000 и 15.000 КМ. То су углавном аутомобили произведени у Француској - рекао је Савић.

Крај лоше ситуације не виде ни у Бањалуци, а како су објаснили на једном ауто-плацу у овом граду дневно не дођу ни три купца.

- Прошле године током дана нас је знало посјетити и до 20 купаца, не рачунајући телефонске позиве - рекли су у овом ауто- плацу.

Да је пандемија вируса корона и те како потресла тржиште аутомобила показују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је до новембра ове године увезено 33.912 возила, што је дупло мање у односу на исти период лани, када је из иностранства набављено њих 65.819.

- За десет мјесеци ове године увезено је 5.956 нових и 27.956 половних возила, чија је вриједност 521,62 милиона КМ - рекли су у УИО БиХ.

Додали су да је мање аутомобила у односу на ову годину увезено једино 2010, када је у БиХ из иностранства стигло 33.297 возила.

Бањалучанка Катарина С. каже да од почетка године одгађа куповину аутомобила, јер је ситуација због вируса корона неизвјесна.

- Новац скупљам годинама, али више нисам сигурна колико је паметно сада трошити на аутомобил. Људи свакодневно остају без посла, осим здравља, угрожена нам је и егзистенција - казала је Катарина.

  За поједине нема кризе

Да за поједине становнике БиХ нема кризе ни за вријеме вируса корона потврђују подаци УИО БиХ према којима су грађани ове године само за десет аутомобила издвојили 3,28 милиона марака. Најскупљи аутомобил који је увезен ове године био је “ферари”, чији власник је искеширао 531.985 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана