Половина жртава трговине људима дјеца, углавном ромска

ГС
Foto: Илустрација

Број жртава трговине људима у БиХ расте посљедих година, а посебно забрињава што су половина жртава дјеца, углавном ромска, речено је на данас у Сарајеву на округлом столу поводом обиљежавања 18. октобра, Европског дана борбе против трговине људима.

Шеф Одсјека за борбу против трговине људима у Министарству безбједности у Савјету министара Станислава Танић упозорила је да се трговина људима у БиХ посљедњих година развија брже него у претходном периоду.

Према њеним ријечима, околности изазване пандемијом вируса корона и тешком економском ситуацијом учинили су трговину људима невидљивом и премјестили су дио активности трговаца људима на интернет и друштвене мреже.

- Троговина људима у сврху радне експлоатације представља тешко кршење основних људских права и јавља се у разним секторима, при чему се остварује велика добит и често је повезана са криминалним активностима - додала је Танићева, преносиРТРС.

Она је навела да су жртве овог облика трговине људима и мушкарци и жене који се врбују путем лажних огласа и друштвених мрежа ради закључивања радног односа, али су жртве и дјеца која се присиљавају на за просјачење и закључење дјечијих малољетнихчких бракова.

Танићева је рекла да је Савјет министара усвојио Стратегију супротстављања трговини људима за наредни четворогодишњи период, у коју су уграђене препоруке свих међународних мониторинг механизама, док је Министарство безбједности успоставило координационе тимове за борбу са овим проблемом које чине професионалци и који дају прве резултате.

Помоћник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Салиха Ђудерија указала је на потребу да се на овај дан упозори на велики број дјеце која су жртве искориштавања.

- Министарство покушава да успостави минималан стандард како да надлежне институције граде своје оперативне системе и ефикасније препознају потенцијалне жртве трговине људима - рекла је Ђудерија, истичући да мјере према дјеци морају бити другачије и интензивније.

Према њеним ријечима, највећи број жртава трговине људима су Роми, односно ромска дјеца, припадници једне ионако изузетно маргинализоване групе, који се тјерају на присилно просјачење, почињење кривичних дјела, присилне бракове.

Ђудерија је упозорила на недостатак ресурса, посебно на нижим нивоима власти, за борбу са овим проблемом.

Шеф Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву Бојана Урумова констатовала је да је трговина људима глобални проблем и да је посебно у порасту трговина људима у сврху радне експлоатације.

- Иза статистика стоје конкретни појединци који су били експлоатисани, чије је достојанство повријеђено - рекла је Урумова и указала на важност заједничког дјеловања домаћих институција и међународних партнера на сузбијању овог проблема.

Алфердо Стриполи из Канцеларије специјалног преставника ЕУ у БиХ упозорио је да трговина људима представља безбједносну пријетњу широм свијета.

- У посљедњим годинама БиХ је суочена са многим облицима трговине људима и с временом је постала земља поријекла, транзита и крајња дестинација трговине људима - рекао је Стриполи, истичући да дужну пажњу захтијева чињеница да трговина људима често укључује дјецу.

Он је додао да ЕУ са својим партнерима пружа знатну подршку и техничку помоћ властима БиХ како би могли спријечити трговину људима, борити се против ње и обезбијеидити подршку жртвама.

Према подацима надлежних институција, у БиХ је у првих шест мјесеци ове године идентификовано 47 потенцијалних жртава трговине људима, од којих су двије пунољетне, а остало малољетници, док је у укупном броју 26 жена и 21 мушкарац.

Међу жртвама трговине људима једна је страни држављанин, женска малољетна особа из Антигве и Барабуде која се бавила просјачењем.

У 2020. години идентификовано је 70 потенцијалних жртава трговине људима, од којих су половина малољетници, углавном жене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана