Пололикашвили поздравио оживљавање "Винског пута Херцеговине"

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Генерални секретар Свјетске туристичке организације /СТО/ Зураб Пололикашвили поздравио је оживљавање "Винског пута Херцеговине", те изразио интересовање за посјету БиХ и упознавање са туристичким атракцијама и активностима на којима раде организације укључене у развој туризма.

Пололикашвили се сусрео са делегацијом БиХ у италијанском граду Алба у Пијемонту, гдје се одржава 6. Свјетска конференција о винском туризму у организацији СТО, на којој је представљен "Вински пут Херцеговине", речено је Срни из УСАИД-овог пројекта развоја одрживог туризма у БиХ.

Милица Анђелић из "Подрума Анђелић", један од учесника овог скупа, рекла је да је винарима ово изузетно корисно искуство, да имају прилику да науче много тога, посебно због чињенице да стварају и развијају "Вински пут Херцеговине".

"Вински пут не чине само винари већ много тога, људи који одржавају традицију, производњу традиционалних јела, они који чувају културно-историјску баштину. Долазак на овакав догађај и шанса да говоримо о томе шта имамо да понудимо је веома важна ствар за будуће кораке које ћемо направити заједно", поручила је Анђелићева.

Руководилац сектора за развој туристичког производа у Туристичкој организацији Републике Српске Ана Лакић истакла је да је вински туризам важан дио домаће понуде, као и да је изузетно значајно присуство на конференцијама које се организују у вези са туристичким производима у земљи.

"Конференција која се тиче винског туризма и разговора о будућности туризма генерално, представљају темељ за будућност. Очекују нас изазови и прилике са уласком Винског пута Херцеговине у Итер Витис - културну руту Савјета Европе, те смо због тога ту", рекла је Лакићева.

Према њеним ријечима, то је важно, не само за винаре, већ и за оне из туристичких организација и чланова коморе.

"Битно је да смо дијелом пројеката који покрећу нове идеје, иновације и сарадњу на развоју будуће руте која ће повезати туристичке производе у комплетан резултат, не само Херцеговине, већ и осталих дијелова земље", напоменула је Лакићева.

Директор Сектора за привреду при Спољнотрговинској комори БиХ Огњенка Лаловић поручила је да се иновације из других дијелова свијета могу пренијети и на БиХ.

"Дошли смо да чујемо искуства других, како охрабрити винарије и туроператере у прављењу једног производа базираног на винском туризму. Желимо чути о иновацијама у винском туризму, посебно кад је у питању дигитални маркетинг. Спремни смо да учимо, да преузмемо искуства и представимо Вински пут Херцеговине у најбољем свјетлу", закључила је Лаловићева.

У руту "Винског пута Херцеговина" укључено је 30 винарија на подручју шест општина и градова - Требиња, Мостара, Читлука, Љубушког, Чапљине и Стоца.

Конференцији у овом граду присуствују винари из подручја Требиња, Међугорја и Љубушког, представници Туристичке организације Републике Српске и Спољнотрговинске коморе, уз подршку пројекта УСАИД туризам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана