Пољопривредници у појединим дијеловима Српске на мукама: Крда дивљих свиња харају ораницама

Јана Кезић
Пољопривредници у појединим дијеловима Српске на мукама: Крда дивљих свиња харају ораницама

БАЊАЛУКА - Пољопривредници у појединим дијеловима Српске на мукама су због дивљачи јер им дивље свиње упадају на њиве остављајући за собом пустош, док се на мети шакала неријетко нађе домаћа стока.

 

Предсједник Ловачког удружења “Борик” из Прњавора Славиша Љубојевић каже да су овогодишње штете због упада дивљих свиња на посједе велике.

- Дивље свиње су правиле штете и прије, али у мањем обиму него сада. Од ресорног министарства смо добили допуштење за додатни одстрел у циљу смањења штете, што ћемо реализовати у наредном периоду - рекао је Љубојевић за “Глас Српске”.

Највише упада, каже, било је у вријеме сјетве кукуруза али их има и сада.

- Људи се жале, а како и неће. То је додатна мука на сва ова дешавања и поскупљења - закључује Љубојевић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да су се у околини Прњавора дивље свиње одомаћиле.

- Иду у крдима и праве велику штету. Поједине њиве су буквално узорале и покупиле сва сјемена кукуруза. Надлежни су из тог разлога и дозволили лов на њих преко цијеле године - рекао је Усорац.

Пољопривредници се жале, али како каже, по закону се признаје штета само на оној њиви која је ограђена.

Стручно лице за ловство у бањалучком Ловачком удружењу “Змијање” Дарко Јованић каже да на подручју овог ловишта највише муке задају шакали.

- Шакали су прекобројни и водимо велику борбу са том врстом дивљачи, јер угрожава племениту дивљач, а такође је било напада и на домаћу стоку - рекао је Јованић. Ријеч је, како објашњава, о ширем подручју Бистрице, гдје су недавно шакали напали јагњад, а у другом случају и домаћу свињу.

- Осим тога дешава се и све већи број саобраћајних незгода због великог броја дивљачи на путевима - закључује Јованић.

Предсједник Ловачког удружења “Јелен” из Козарске Дубице Слободан Боројевић каже да се ранијих година дешавало да дивље свиње упадају на посједе, те да направе огромне штете, али за сада је стање мирно.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић рекао је за “Глас” да је свака причињена штета пољопривредном произвођачу те кориснику земљишта велика. Постоји како каже низ снимака на којима дивље свиње дођу на оранице и ваде посијани кукуруз.

- Смањење бројности радимо сваке године, како би та штета била што мања - рекао је Минић. Када ријеч о шакалу то је, како каже, посебна тема којом се бави Ловачки савез, те су по том питању већ предузели одређене мјере.

 - Омогућили смо да се на основу ловне карте могу ловити шакали са циљем да што више ловаца лови овог предатора. Штета коју он проузрокује у ловишту је огромна, тако да трагамо за најбољим рјешењем како би смањили бројност - казао је Минић.

Одштета

Према ријечима Саве Минића, приоритет у раду Ловачког савеза РС јесте рјешавање питања штете која настаје као посљедица саобраћајних несрећа чији су узроци дивље животиње које се нађу на путевима.

- Преговарамо са осигуравајућим кућама, а план је да тај осигурани ризик заједно уплате ресорно министарство, Ловачки савез и корисници ловишта. Оно што гарантује успјех јесте одлична сарадња са Владом РС и апсолутно разумијевање - истакао је Минић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана