Полиција тражи право приговора на одлуке тужилаштва

Срна
Полиција тражи право приговора на одлуке тужилаштва

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да полицији у пракси треба омогућити да приговори на обустављање истраге ако су прикупљени докази за даље процесуирање.

Лукач је рекао да је потребно пронаћи адекватно рјешење.

“Ништа нам не значи ако имамо неко законско рјешење које је неспроводимо у пракси или које се врло тешко спроводи, а много таквих имамо”, рекао је Лукач за Алтернативну телевизију.

АТВ је навео примјер недавне одлуку поступајућег тужиоца о обустављању истраге против браће Бошка и Богдана Диљевића, осумњичених за убиство Бојана Копрене још 2014. године.

Иако су инспектори Управе за организовани и тешки криминалитет поднијели извјештај и спровели ухапшене Диљевиће у тужилаштво, пуштени су на слободу без испитивања.

Лукач је истакао да је полиција била на корак до расвјетљавања кривичног дјела, али да је тужилаштво онемогућило процесуирање осумњичених.

“Мислим да смо били на прагу рјешавања тог случаја и да је полиција прибавила одређене доказе за које сматрамо да би били вјеродостојни на суду. Имамо и свједоке који могу да потврде одређене чињенице и дешавања из тог случаја”, рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, дошло је до размимоилажења са тужилаштвом и тај случај је сада у застоју.

МУП је доставио иницијативу за измјене закона да му буде омогућено право жалбе на одлуку тужиоца.

Министар правде Антон Касиповић је навео да ће са највећом пажњом бити размотеран иницијатива и размишљање МУП-а.

“Шта је циљ и обавеза Министарства правде - прије свега да измјенама и допунама Закона о кривичном поступку учинимо поступање свих институција у правосудном систему Републике Српске ефикаснијим, бољим, бржим и, прије свега, у интересу заштите права грађана Српске”, навео је Касиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана