Полиција дневно “улови” 27 пијаних возача

Александар Стојановић
Полиција дневно “улови” 27 пијаних возача

БАЊАЛУКА - Да упркос многобројним превентивним кампањама о опасностима вожње под утицајем алкохола и даље бројни грађани послије чашице више сједају за волан свједочи податак да полиција у Српској сваког дана у просјеку “улови” 27 пијаних возача.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, у првих седам мјесеци ове године кажњено је 5.680 возача због вожње под утицајем алкохола.

- У том периоду из саобраћаја је искључено 1.438 возача због вожње прије стицања права на управљање возилом, 255 возача због одбијања контроле на присуство наркотика, 162 због одбијања контроле на присуство алкохола, 251 возач због управљања возилом за вријеме трајања забране, 70 због вожње под утицајем опијата, 110 због управљања возилом без одговарајуће категорије и 64 возача због осталих разлога - навели су у МУП-у. Како су истакли, од јануара до краја јула извршене су укупно 122.722 контроле у саобраћају од чега 120.124 возила и возача, те 1.601 осталих учесника.

- У овој години организовано је више акција које су усмјерене циљано на контролу брзине кретања возила, вожњу под утицајем алкохола, те низ акција које су посебно усмјерене на одређене категорије учесника у саобраћају - пјешаке, мотоциклисте, бициклисте, возаче трактора и друге. Те активности се организују током цијеле године, циљано и плански, пратећи тренутно стање безбједности у саобраћају - кажу у МУП-у Српске. 

Стручњаци за безбједност саобраћаја, који апелују на одговорност возача напомињићи чињеницу да је алкохол један од најчешћих узрочника саобраћајних несрећа, кажу да је уз репресивније мјере, и уградња сензора у возилима по узору на европске земље један од начина да се пијаним возачима стане у крај.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истиче за “Глас Српске” да фокус превентивних акција треба да буде на младима, који према анкетама највише конзумирају алкохол.

- Према анализама од 340 испитаника њих 54 одсто је рекло да попије више од једне чаше алкохола једном или више пута мјесечно. Чињеница је да је конзумација алкохола широко распрострањена у нашем друштву и против тога се могуће борити оштријим казнама, али прије свега превентивним акцијама и указивањем на лоше посљедице таквог понашања појединаца - рекао је Радовић. Додаје да Агенција планира да појача превентивне акције међу средњошколцима и младима до 25 година, а добар модел пронашли су у Србији и Словенији.

- Ријеч је о пројекту који предвиђа да лица која су остали инвалиди у саобраћајним несрећама држе предавања ученицима и младима. Оно што су показале анализе јесте да је младима смрт, условно речено, апстрактна и да већи утицај има када виде конкретне примјере - казао је Радовић.

С друге стране, члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука Миленко Јаћимовић сматра да се пооштравањем казни не може постићи жељени циљ.

- На тај начин само расте број неплаћених казни, а број саобраћајних несрећа изазваних алкохолом и прекорачењем брзине значајно не опада. Европа је по питању кажњавања тих прекршаја отишла далеко. Наиме, у многим земљама се вишеструким повратницима у возила уграђују сензори који прате ниво алкохола и у случају да је већи од дозвољеног, возач не може упалити возило. Сличан принцип је и по питању прекорачења брзине, гдје се возачима ставља “блокатор” који не дозвољава да се постигне већа брзина од 70 километара на час - објашњава Јаћимовић за “Глас” и додаје да РС има могућност да уведе исте мјере, јер је ријеч о релативно јефтиним средствима, а трошкове би сносили сами возачи.

Број саобраћајки

Према подацима МУП-а РС број саобраћајних несрећа у првих седам мјесеци смањен је за 13,4 одсто у односу на исти период лани, а оних са смртним исходима и теже повријеђеним лицима за око 30 одсто.

Милија Радовић истиче да је један од разлога за то смањен обим саобраћаја током три мјесеца када су на снази биле најоштрије мјере за сузбијање епидемије вируса корона.

- Има ту још доста разлога, а свакако један од њих су и бројне акције. Ипак, алкохол је и даље један од најчешћих узрока несрећа и важно је да се врше чешће контроле како би тај број био што мањи -  казао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана