Полицајцима већа права и пензије

Дарко Момић
Полицајцима већа права и пензије

Бањалука - Влада Републике Српске усвојила је јуче по хитном поступку измјене Закона о полицији и унутрашњим пословима које ће обезбиједити веће пензије полицијским службеницима, а министар унутрашњих послова Драган Лукач и предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић потписали су посебни колективни уговор, који ће очувати и унаприједити права свих припадника МУП-а РС.

 

Шефица Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу Вера Сајић на конференцији за медије послије јучерашње сједнице Владе прецизирала је да приједлог измјена и допуна Закона о полицији и унутрашњим пословима прописује да се полицијском службенику лични коефицијент приликом остваривања права на пензију утврђује на основу пет годишњих плата које су за полицијског службеника најповољније.

- Циљ предложених измјена и допуна закона је да буде побољшано материјално стање полицијских службеника који су стекли право на старосну или инвалидску пензију - прецизирала је Сајићева.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач најавио је раније повећање пензија за припаднике МУП-а који у будућности буду одлазили у пензију. Он је јуче истакао да је то сатисфакција и потврда да Република мисли на своје полицијске службенике.

Поред тих измјена закона које омогућавају веће пензије полицијским службеницима, потписивањем посебног колективног уговора јуче је ојачан и положај активних припадника МУП-а. Министар Драган Лукач рекао је да потписивање овог уговора представља наставак успјешне сарадње са синдикатом, подсјећајући и на јучерашње усвајање приједлога закона који ће побољшати материјални положај будућих пензионера МУП-а.
- Убудуће ће на том плану бити обрачунаван петогодишњи просјек, што ће полицајцима омогућити бољу пензију, односно пензију од које ће моћи да живе - рекао је Лукач, изражавајући увјерење да ће овај приједлог закона ускоро у парламентарну процедуру и да ће бити потврђен на сједници Народне скупштине.
Предсједница Синдиката МУП-а Аница Јондић рекла је да су новим колективним уговором додатно прецизирана питања неплаћеног одсуства припадника МУП-а.

- Боље је уређен систем здравствене заштите припадника МУП-а, а додатно смо уредили питање превоза и низ других ствари - навела је Јондићева.

И она је изразила задовољство због тога што је Влада усвојила приједлог закона о полицији и унутрашњим пословима који ће омогућити знатно повећање пензија будућим пензионисаним полицајцима.

 

Пристојан живот

Предсједница Синдиката МУП-а Аница Јондић оцијенила је да су представници синдиката заједно са ресорним министарством радили на приједлогу закона о полицији и унутрашњим пословима на основу којег ће будући полицијски пензионери имати веће пензије.

- Другачији обрачун обезбиједиће припадницима МУП-а висину пензије која ће им омогућити пристојан живот након одласка у пензију - нагласила је Јондићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана