Полицајци траже једнака права за пензионисање

Милијана Латиновић
Полицајци траже једнака права за пензионисање

БАЊАЛУКА - Полицијски службеници из Српске који су запослени у Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, Граничној полицији БиХ и Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ траже од републичких институција да измијене постојећа акта како би приликом пензионисања имали иста права као полицајци у РС.

Народна скупштина РС усвојила је у септембру допуне Закона о полицији и унутрашњим пословима с циљем побољшања материјалног статуса полицајаца који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије.

Законом је предвиђено да ће лични коефицијент за остваривање права на пензију полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС бити утврђиван на основу пет годишњих плата које су за полицијске службенике најповољније.

Међутим, тај закон не важи за полицајце из РС запослене у полицијским агенцијама на нивоу БиХ, чиме су њихова права умањена не само у односу на полицајце у РС већ и у односу на њихове колеге из ФБиХ.

Наиме, исти закон као у РС почетком године је усвојен и у ФБиХ, након чега су се полицијски службеници из агенција на нивоу БиХ изборили да федерална Влада усвоји посебан закључак како би њихова права изједначила са правима полицајаца у том ентитету. 

С обзиром на све то, полицајци из Српске запослени у СИПА, Граничној полицији и Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, којих има 1.021, имаће мање пензије од њихових колега из ФБиХ.

Замјеник предсједника Савеза синдиката полицијских службеника БиХ Ненад Перић каже за "Глас Српске" да поздрављају измјене закона о пензионисању полицајаца у РС, према којима се узима петогодишњи просјек плата приликом одласка у пензију, те да траже од Владе Српске да изнађе могућност да и њима буду омогућена иста права.

- Предлажемо да Влада достави Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС закључак којим би се иста одредба примјењивала на све полицијске службенике којима се доприноси уплаћују у Фонд ПИО РС, с обзиром на то да као припадници агенција у заједничким институцијама остварујемо права из пензијског осигурања према пребивалишту гдје се пријављујемо на осигурање код ентитетског носиоца осигурања - истакао је Перић и додао да су на адресу Владе РС и Народне скупштине РС упутили дописе у којима су изнијели свој приједлог.

Перић истиче да су из парламента Српске добили одговор да је допис упућен Одбору за безбједност који би требало да прибави податке о броју службеника за које је потребно обезбиједити примјену закона.

Осим тога, додаје Перић, полицајци у заједничким безбједносним агенцијама траже права и када је у питању ратни стаж, с обзиром на то да се у ФБиХ ратни стаж примјењује само у једноструком трајању, док се према Закону о ПИО РС свима рачуна дупли стаж, због чега полицијски службеници из Српске раније одлазе у пензију.

Из свега наведеног произлази да полицајци из Српске у заједничким безбједносним агенцијама одлазе у пензију прије својих колега из ФБиХ, што отвара питање националне структуре запослених у тим агенцијама. Све те разлике у прописима утичу на то да полицијски службеници запослени на истим пословима, у зависности од тога из ког ентитета долазе, имају драстично различите пензије.

- Плате су везане за чинове. Примјера ради, колега који је из ФБиХ отишао у пензију са чином вишег инспектора остварује пензију 500 марака већу у односу на  полицајца из РС са истим чином - појаснио је Перић апелујући на републичке институције да им помогну како не би били принуђени да своја права траже пред Уставним судом РС.
 

Доприноси 

Ненад Перић каже да су полицајци из РС доласком у заједничке безбједносне агенције имали могућност избора гдје да им буду уплаћивани доприноси те да су сви изабрали Фонд ПИО РС, у складу с пребивалиштем.

- Међутим, поједине колеге су сада промијениле мјесто пребивалишта у ФБиХ због повољнијих услова пензионисања. Не желимо да се доводимо у такве ситуације, које би буџет РС оштетиле и за десет милиона КМ годишње - рекао је Перић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана