Поклоњене књиге за слијепе и слабовиде библиотеци у Кикинди

Срна
Поклоњене књиге за слијепе и слабовиде библиотеци у Кикинди

БЕОГРАД - Народној библиотеци “Јован Поповић” у Кикинди данас су уручене аудио и књиге намијењене особама оштећеног вида у издању Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Књиге су у оквиру акције донација књига библиотекама у Србији, коју спроводи Представништво Републике Српске у Србији, уручили директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Желимир Радиновић и самостални стручни сарадник за развој и унапређење сарадње у просвјети, култури и умјетности у Представништву Српске Борислав Максимовић.

Замјеник градоначелника Кикинде Дијана Јакшић захвалила је Представништву Републике Српске у Србији за овај хумани гест и истакла да се ради о драгоцјеном поклону будући да га ова библиотека није имала у свом књижном фонду.

Она је указала да је ова посјета представника Републике Српске израз обостране жеље да се оствари трајна сарадња између не само државе Србије, већ и града Кикинде са Републиком Српском односно Представништвом Републике Српске у Србији.

“Циљ је да се оствари сарадња на свим пољима с обзиром на то да се ради о једном народу са обје стране Дрине и фактички о земљама између којих постоји природна и логична повезаност због нераскидиве историјске повезаности и тежње ка јединству народа”, рекла је Јакшићева.

Директор Јавне установе Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимир Радиновић оцијенио је култура поље гдје се најбоље остварује сарадња српског народа с једне и друге стране Дрине.

Радиновић је указао да је ово била и предивна прилика да скрену пажњу да у друштвима Србије и Републике Српске постоје људи оштећеног вида, да нису баласт већ напротив људи са изузетним потенцијалима.

Максимовић је истакао да је ова донација наставак сарадње са градом Кикиндом, која је за започета претходном посјетом и донацијом књига када су установили да недостају књиге за слијепе, па су организовали данашњи долазак.

Он је објаснио да је циљ развој сарадње између градова и институција из Српске и Србије, као и скретање пажње на стваралаштво особа саоштећеним видом, али и на проблеме са којима се сусрећу у свакодневном животу.

У оквиру посјете одиграна је и монодрама “У знаку бијелог штапа” у извођењу
слијепе књижевнице Борке Тадић из Бањалуке, која је указала на предрасуде према слабовидим лицима, али и на њихову бору да те предрасуде разбијају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана