Поједине болнице у Српској стрепе од колапса због короне: “Ковид” одјељења пуна, заустављен хладни програм

Милијана Латиновић
Поједине болнице у Српској стрепе од колапса због короне: “Ковид” одјељења пуна, заустављен хладни програм

БАЊАЛУКА - Вирус корона узима све више маха у Републици Српској, а с обзиром на то да се кревети у “ковид” одјељењима из дана у дан пуне, поједине болнице су, страхујући од колапса и у недостатку медицинских радника, биле принуђене да зауставе хладни програм који ће се у идућем периоду радити само у хитним случајевима.

 

Према подацима Института за јавно здравство РС, у болницама је хоспитализовано укупно 790 пацијената код којих је регистрован “ковид 19”. Да је ситуација алармантна, потврђују и руководиоци појединих здравствених установа који моле грађане да поштују све препоручене мјере јер би веома брзо могли доћи у ситуацију да упркос вољи и жељи немају могућност да збрину све заражене. Директор Болнице у Зворнику Иван Поповић рекао је за “Глас Српске” да су од јуче обуставили сав хладни програм.

- Једноставно немамо толике капацитете, радићемо само хитне случајеве. Иако смо капацитете у “ковид” одјељењу повећали на 45 кревета, имамо још свега седам слободних кревета. Нажалост, све је више млађих особа, без других здравствених тегоба, то нас посебно брине. Због ове ситуације анестезиолози, који су кључни на “ковид” одјељењима, не могу истовремено бити и у операционим салама - истакао је Поповић. Нагласио је да су све своје специјализанте повукли из Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС како би обезбиједили максималну здравствену заштиту становништву.

- Не можемо запослити све медицинаре који су тренутно на бироу јер треба водити рачуна о пословању болнице, ни у ком случају плата ниједног запосленог који даноноћно раде не смије бити доведена у питање - поручио је Поповић. Да би ова здравствена установа могла бити претворена у “ковид” болницу јуче је потврдио и градоначелник Зворника Зоран Стевановић, који је о епидемиолошкој ситуацији разговарао са премијером РС Радованом Вишковићем.

- Неће бити могуће пружање других елементарних услуга - рекао је Стевановић.

Драстични пораст броја новозаражених довео је и запослене у бијељинској болници “Свети врачеви” до границе исцрпљености. Први човјек те установе Златко Максимовић истиче за “Глас Српске” да су тренутно у “ковид” болници 73 болесника, те да су капацитети 90 одсто попуњени.

- За 24 часа примили смо 20 обољелих и ако се тренд раста настави тим темпом, питање је да ли ћемо моћи свима помоћи - казао је Максимовић.

Због погоршања епидемиолошке ситуације бијељински Градски штаб за ванредне ситуације јуче је одлучио да Бања Дворови постане “ковид” болница са 101 креветом. Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је након сједнице штаба рекао да ће из градског буџета бити уплаћено 200.000 КМ болници и по 100.000 КМ Дому здравља и Бањи Дворови.

Стање је озбиљно и у требињској болници, гдје ће према ријечима помоћника директора за медицинске послове Станка Бухе хируршко и интерно одјељење, те по потреби и урологија, педијатрија и очно одјељење убудуће радити у “ковид” режиму са око 80 додатних кревета. Он је истакао да су се, због ситуације на “ковид” одјељењу, припремили да 60 одсто капацитета болнице претворе у одјељења за заражене пацијенте, додавши да медицински кадар није проблем, али јесу заштитна опрема и простор.

Иако корона букти, живот не смије стати, па су од јуче основци и средњошколци широм Српске поново у школским клупама, а локалне заједнице ће, према упутствима епидемиолога, пратити ситуацију у школама и уколико затреба наставу из учионица преселити на интернет.

Предсједник Актива директора основних школа на подручју Лакташа, Српца, Прњавора и Градишке Радослав Савановић каже да је повратак у учионице обрадовао ђаке, наставнике, али и родитеље.

- Од око 10.500 ђака у нашем активу у изолацији је, према прошлоседмичним подацима, било 120 ученика, од чега 11 заражених. Те бројке нису алармантне и надам се да ће тако и остати - поручио је Савановић.

Предсједница Актива директора средњих школа у Приједору Валентина Совиљ истиче да се са наставом у учионицама ништа не може поредити.

- Пратићемо ситуацију у школама, здравље је најважније, али у учионицама се дефинитивно и више и боље учи него онлајн - рекла је Совиљ.

Ситуацију будно прате све локалне заједнице и у складу са развојем ситуације предузимаће кораке. Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић каже да се труде да не пооштравају мјере како би живот функционисао, али ће, уколико дође до већих проблема, Општински штаб предузети кораке.

Радојичић

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да се град налази у успонској фази епидемије и да се још не може оцијенити да ли је на врхунцу овог таласа.

- Цијела прошла седмица била је посвећена реорганизацији, додатном људству, просторима, опреми за пружање примарне здравствене заштите. Ове седмице акценат стављамо на економска и социјална питања. Примарна идеја је да покушамо да уз поштовање мјера људи раде, да се не затвара нико - истакао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана