Подстицаји јачају пчеларство

Данијела Бајић
Подстицаји јачају пчеларство

БАЊАЛУКА - Пчеларство у Републици Српској је у пуном цвату о чему најбоље говори податак да се сваке године повећава број пчелара и кошница, а разлог је, кажу упућени, боља организација и већи подстицаји.

Пчеларство представља важну грану, а о његовом значају говоре многа научна истраживања која доказују да је живот без пчела готово немогућ.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је у Српској тренутно регистровано 5.000 пчелара са око 230.000 кошница. Двије године раније, истакли су у министарству, у Српској је било 600 пчелара и око 20.000 кошница мање. 

- На основу Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за капиталне инвестиције у пољопривреди за 2021. годину у области пчеларства исплаћено је 20.647 КМ за 11 корисника. У области пчеларства, лани је исплаћено 58.885 КМ за 20 корисника - рекао је начелник Одјељења за сточарску производњу у министарству Милан Пузигаћа.

Додао је да је правилником о условима и начину остваривања подстицаја за развој пољопривреде и села за ову годину предвиђено да се спусте лимити са 50 на 30 пчелињих друштава за остваривање права на подстицај, а износ средстава која ће бити исплаћена по кошници повећан је до 20 КМ, што је увећање од 300 одсто у односу на протекли период.

- Из тог разлога очекујемо да се број корисника повећа од 20 до 30 одсто, јер је, између осталог, за капитална улагања предвиђен подстицај у износу од 40 до 50 одсто од уложених средстава - казао је Пузигаћа.

Српска за разлику од ФБиХ, према његовим ријечима, има у потпуности уређен правни оквир везан за пчеларство, у оквиру кога постоје Закон о пчеларству и четири правилника, односно о начину вођења евиденције пчелара и пчелињака, затим условима и начину превоза пчела, те о нивоу и облику селекцијских метода и о квалитету пчелињих производа.

- Постоји и Регистар пчелара и пчелињака у који су уписани сви пчелари који су обавезни ажурирати податке о броју пчелињих друштава у Српској, те се у сваком тренутку зна број пчелара и пчелињих друштава. Такође, прописан је и Регистар репроцентара и тестних станица - истакао је Пузигаћа.

У Српској, подсјетио је, послује око 66 пчеларских удружења, а кровна организација је Савез удружења пчелара РС.

Власник пчеларске задруге “Крајинамед” из Бањалуке Бране Поповић истакао је да ресорно министарство континуирано улаже у пчеларство због чега се, како каже, све више људи опредјељује за овај посао.

- Пчелари у Српској су тренутно у позицији да могу да развијају своју дјелатност - рекао је Поповић.

Пчелар Михајло Гаврић из Станара пчелињак је регистровао прије четири године и тренутно има око 90 заједница. На недавно одржаном Новосадском сајму добио је пет великих златних медаља и повељу за мед, прополис капи, спреј, имуно-мед и медовачу ракију.

- Једини сам у Српској који има сертификат за органску производњу. Свака награда ми даје вјетар у леђа да још више развијам и проширујем овај посао, а додатни мотив је подршка ресорног министарства - рекао је Гаврић.

Злоупотреба

Према ријечима Милана Пузигаће велики дио површина у БиХ на којима се налази квалитетна пчелиња паша територијално припада Српској.

- Према информацијама са терена, постоје проблеми посебно у рубним територијалним подручјима у смислу нелегалног превоза пчела и коришћења пчелиње паше на територији Српске од стране пчелара из ФБиХ - казао је Пузигаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана