Поднесено више од 200 захтјева за подстицај за повећање плата

Срна
Поднесено више од 200 захтјева за подстицај за повећање плата

БАЊАЛУКА - Министарство привреде и предузетништва Републике Српске запримило је више од 200 захтјева привредних субјеката за подстицај за повећање плате радника за обрачунски период јул-децембар.

Привредни субјекти који су повећали плате имају могућност да до истека рока, 1. марта поднесу захтјев за наведени обрачунски период путем апликације “е-подстицај” која се налази на сајту Министарства привреде и предузетништва.

Када је ријеч о пристиглим пријавама, наводе из Министарства, ријеч је о правним лицима и предузетницима који запошљавају укупно 14.641 радника, а подстицај је тражен за 6.813 радника.

“Службеници министарства су у сарадњи са Пореском управом Српске приступили провјери испуњености услова за остваривање права на подстицаје, а по истеку рока за пријаву биће обрађени сви пристигли захтјеви и након издавања рјешења ће бити реализована исплата подстицајних средстава”, истиче се у саопштењу.

Из Министарства подсјећају да право на подстицајна средства имају привредна друштва и предузетници, који су повећали плате запослених у односу на почетну плату из марта 2019. године, а испуњавају опште и посебне услове Закона о подстицајима у привреди Републике Српске.

Измјеном и допуном закона уведена је могућност да привредни субјект може остварити право на подстицај и за раднике са којима је засновао радни однос и послије марта 2019. године.

Поменутим законом предвиђена су подстицајна средства за повећање плате радника запослених у привредним субјектима у два обрачунска периода, од којих један траје од 1. јануара до 30. јуна, а други од 1. јула до 31. децембра у једној календарској години.

Уколико је почетни износ плате радника већи од 550 КМ, појашњавају у Министарству, привредни субјект остварује право на новчана средства у износу који одговара 70 одсто вриједности од плаћених доприноса на повећање плате.

“Уколико је почетни износ плате радника једнак или виши од најниже плате у Српској, али не прелази износ од 550 КМ, привредни субјект остварује право на новчана средства у износу који одговара 30 одсто вриједности од плаћених доприноса на повећање плате”, наводи се у саопштењу.

Привредним субјектима у Српској је, у складу са Законом о подстицајима у привреди Српске, током прошле године исплаћено укупно 8.035.997 КМ на име подстицаја за повећање плата радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана