Под лупом објекти за његу лица и тијела

М. Л.
Под лупом објекти за његу лица и тијела

Бањалука - Инспекција ће у наредном периоду појачати надзор у објектима који пружају услуге за његу лица и тијела, те предузети законом прописане мјере уколико утврде да несавјесни појединци пружају услуге за које нису регистровани.

Истакнуто је то јуче на састанку вршиоца дужности директора Инспектората РС Данијеле Батар и главног републичког здравственог инспектора Десимира Миљића са предсједником и чланом Скупштине Коморе доктора стоматологије Сашом Дабићем и Мирославом Лучићем.

Како наводе у Инспекторату РС, састанак је одржан због све већег интересовања грађана за различитим естетским интервенцијама на лицу и тијелу, те потенцијалног ризика од нестручне примјене одређених средстава у козметичке сврхе.

- Као посебно актуелно и ризично издвојило се питање примјене хијалуронских филера за повећање обима усана, избјељивање зуба, па чак и примјене ботокса.  Ови производи спадају у медицинска средства, односно лијекове, који се могу примјењивати само у здравственим установама од стране стручних, посебно обучених лица. У посљедње вријеме присутна је појава, како код нас тако и у региону, да се ова средства примјењују и у другим објектима од стране нестручних лица - навели су у Инспекторату.

Додају да ће у циљу сузбијања оваквих појава, здравствена и фармацеутска инспекција у сарадњи са фармацеутском инспекцијом Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, појачати контролу набавке ових средстава и забрањивати њихову примјену ван здравствених установа.

Поред мјера које предузимају контролни органи, од кључног значаја, наглашавају у Инспекторату РС, је и дјеловање самих грађана.

- Уколико грађани желе ове и сличне врсте услуга, њих треба да користе искључиво у здравственим установама, уз претходни љекарски преглед и консултацију са здравственим радницима. У противном, излажу се ризицима од разних  инфекција до трајних деформација - навели су у Инспекторату РС.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана