Почиње нова сезона у Српској: Добар поглед и са маскама

Анита Јанковић Речевић
Почиње нова сезона у Српској: Добар поглед и са маскама

БАЊАЛУКА - Ловци широм Српске наредног викенда, након паузе од два и по мјесеца, поново ће окачити пушку на раме и ушетати у ловишта, али због епидемије вируса корона приликом одстрела мораће да носе маске и придржавају се мјера социјалне дистанце.

У Ловачком савезу РС кажу да, упркос тренутној епидемиолошкој ситуацији, лов на срндаћа, као и редовни или ванредни одстрел дивљих свиња тамо гдје праве штету, може почети од сутра, како је и предвиђено ловним календаром.

- Како се у Српској живот постепено враћа у нормалу, закључили смо на састанку са ресорним министром да не постоје препреке за извршење лова дивљачи према Наредби о времену лова ловостајем заштићене дивљачи, календару лова и годишњим плановима, тако да већ овог викенда ловци могу у одстрел - истакао је предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић и додао да, као и до сада, одобрење за ванредни одстрел дивљих свиња даје ресорно министарство уз претходно поднесен захтјев корисника ловишта.

Минић каже да ће, према устаљеној пракси, већина ловачких удружења изаћи у одстрел првог викенда у јуну, а да овог викенда у привредна ловишта и шумска газдинства која организују комерцијални лов срнеће дивљачи стижу први гости ове сезоне.

Минић је подвукао да су током лова сви ловци обавезни да поштују мјере Републичког штаба за ванредне ситуације због епидемије вируса корона.

- Будући да се ловци налазе у природи, немају обавезу да носе рукавице, али сви морају носити маске. Дужни су да се придржавају мјера социјалне дистанце па тако приликом прибављања дозвола за лов не смије бити већих окупљања у канцеларијама удружења, а придржавање мјера превенције нарочито је важно у случајевима комерцијалног лова, гдје је обавезна пратња ловочувара и гдје ловац и пратилац буду заједно у затвореној чеки - рекао је Минић и упозорио ловце да на социјалну дистанцу пазе и приликом традиционалног групног фотографисања са трофејима након завршетка лова.

Он је додао да се сваки ловац сматра веома битним чланом друштвене заједнице јер му је држава дала повјерење да носи оружје и управља природним богатством.

- Та чињеница нас додатно обавезује да при развоју ловства, а, ево, сад и извршењу лова и спречавању штете на усјевима све уклопимо у ову ситуацију изазвану епидемијом и да будемо на услузи републичком, али и локалним штабовима. У име свих ловаца могу рећи да ћемо се, уколико се укаже потреба, увијек одазвати да учествујемо у свим активностима које су битне за Српску - рекао је Минић и ловцима пожелио успјешну сезону и добар поглед.

Члан бањалучког Ловачког удружења “Змијање” Дарко Јованић каже да се лов срндаћа обично одвија у групама од три до десет људи, тако да ловцима неће бити проблем да поштују мјере социјалне дистанце.

- Одстрел свиња се врши појединачно са чека, евентуално у групама које опет могу бити редуковане до десетак људи, тако да ће се ловци без проблема прилагодити новонасталим условима, који нас ни на који начин не спречавају у вршењу наших активности - рекао је Јованић.

Мировање

Саво Минић каже да епидемија вируса корона није омела ловце у Српској јер је вријеме од 28. фебруара до 15. маја уобичајен период мировања.

- У том периоду се, евентуално, извршава само лов на предаторе, тако да због саме епидемије нису много тога изгубили. Период мировања смо искористили за градњу нових и одржавање постојећих ловних објеката, изношење хране и соли за дивљач, утврђивање зимских губитака, праћење животиња и низ административних активности - рекао је Минић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана