Почео други талас анкетирања домаћинстава

Срна
Почео други талас анкетирања домаћинстава

БАЊАЛУКА - Од данас до 9. марта у БиХ ће бити спровођен други талас анкетирања домаћинстава с циљем израде главног оквира узорка.

Анкетирање ће спроводити Завод за статистику Републике Српске, Агенција за статистику БиХ и Федерални завод за статистику.

- Ова активност траје три године, спроводи се у 12 таласа, односно квартала, а реализује се кроз пројекат "Подршка статистичком систему БиХ за припрему главног оквира за узорак" - саопштено је из Завода за статистику Републике Српске.

Израда главног оквира узорка је од изузетног значаја за статистичке институције јер служи као основа за анкетна истраживања као што су анкета о радној снази, потрошњи домаћинстава, наводе у Републичком заводу за статистику.

Упитник садржи 13 питања, и то о имену и презимену, полу, датуму рођења, о статусу објекта, броју чланова домаћинства, старосној структури, образовним карактеристикама.

Умјесто упитника на папиру, овлаштени анкетари користиће лаптопе са инсталираном апликацијом, помоћу које ће уносити податке и достављати статистичким институцијама на дневној бази, појашњавају у Републичком заводу за статистику.

Прикупљени подаци о домаћинствима су повјерљиви и користиће се искључиво за статистичке сврхе, у складу са Законом о статистици Републике Српске.

Анкетирање на територији Републике Српске вршиће овлаштени анкетари који ће имати акредитације Завода за статистику Републике Српске, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана