Почео Божићни пост, ево која правила треба поштовати

ГС
Почео Божићни пост, ево која правила треба поштовати

Почео је шестонедјељни Божићни пост, којим се вјерници Српске православне и Руске православне цркве, као и Јерусалимска патријаршија и Света Гора, припремају за празновање рођења Исуса Христа.

Према учењу цркве, први подвиг човјека у ослобођењу од гријеха јесте држање поста. Пост је први корак на путу спасења, важан за духовни и тјелесни живот, вријеме када се проналази мјера у свему.

Пост има двије стране - тјелесну и духовну.Тјелесни пост је уздржавање од јела животињског порекла, док духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дјела.

Вјерује се да је Божићни пост уведен још у 4. вијеку, док је пуно трајање, од 40 дана, добио у у 12. вијеку. Почиње 28. новембра, а завршава се 6. јануара

Према тумачењу владике Николаја Велимировића, пост се састоји од уздржавања од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дјела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста тјелесни и духовни.Циљеви су, како је савјетовао владика Николај, “очишћење тијела, јачање воље, уздизање душе изнад тијела, а све ради прослављања Бога и поштовања његових светитеља”.

Како се хранити током поста

По начину исхране, Божићни пост није захтијеван.

У току цијелог божићног поста не једу се месо, бијели мрс (млијеко и млијечни производи) и јаја. Риба је дозвољена викендом, на Ваведење Пресвете Богородице и Никољдан, без обзира на то на који дан падну.

Уље и вино су дозвољени свим данима, осим сриједе и петка који се посте “на води”.

Посљедња седмица пред Божић пости се строже, без употребе рибе и уља, са храном спремљеном само на води.

Пост не подразумијева једноличну дијету или гладовање, већ уравнотежену исхрану намирницама биљног поријекла.

Важнији од тјелесног је свакако духовни аспект Божићног поста који подразумијева уздржавање од негативних мисли, лоших дјела, навика које штете и нама и људима из нашег окружења. Духовни пост се односи на „чишћење” срца, односно да се ослободите свега што оптерећује и штети души, а изаберете љубав и радост умјесто негативности.

Духовни пост се практикује кроз молитве, праштање, помирења, добра дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана