Почело прикупљање крвне плазме од особа које су пребољеле ковид, Милан Петковић први донор

Данијела Бајић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - У Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске почео је с радом сепаратор за прикупљање крвне плазме од особа које су пребољеле вирус корона, а први донор био је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић.

- Радо сам се одазвао позиву да будем давалац плазме. Био сам позитиван, имао сам тежу клиничку слику и имам антитијела. Позивам све грађане који имају антитијела да дају плазму, јер тиме доприносе лијечењу обољелих од короне - рекао је Петковић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је, осим одвајања, омогућено и чување плазме.

Шеранић је изразио је задовољство јер су пуштањем у рад овог сепаратора повећани капацитети Завода са аспекта донорства и прикупљања реконвалесцентне плазме.

- Она се у форми пасивне имунизације користи у лијечењу одређених група пацијената, сходно препорукама и смјерницама за лијечење, које препоручују како се ради са овом плазмом - рекао је Шеранић.

Он је захвалио Савјету министара чијом одлуком је у овај пројекат усмјерено око 500.000 КМ, док је исто толико издвојила и Влада Републике Српске.

- Ова опрема се може користити и за друге намјене у медицини, о чему ће Завод водити бригу и на основу тога унапређивати и тај сегмент ове дјелатности -рекао је Шеранић.

Завод за трансфузијску медицину обавио је едукације запослених.

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан истакла је значај ове опреме за цјелокупни здравствени систем у Републици Српској.

- Овај апарат, сепаратор крвних ћелија, омогућава нам да од даваоца узмемо само одређени циљани дио крви, док се остали дио крви враћа - рекла је Гузијанова.

Она је напоменула да је то сасвим нова процедура у сфери давалаштва, јер омогућава да даваоци дају само оно што је најпотребније.

- У овом моменту, приоритет нам је да прикупљамо реконвалесцентну плазму и тромбоците, јер је велики број пацијената обољелих од ковида-19 којима је потребна ова терапија - рекла је Гузијанова.

Она је напоменула да је уз сепаратор набављена и опрема потребна за складиштење, јер је њен рок употребе до три године.

Када је ријеч о особама које могу бити даваоци, Гузијанова је појаснила да осим доброг општег здравственог стања, они морају да имају тјелесну масу већу од 60 килограма, старосне доби до 60 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана