Почела зимска туристичка сезона у Републици Српској: Скијаши уживају на Јахорини, Козара чека зимско рухо

Милијана Латиновић
Почела зимска туристичка сезона у Републици Српској: Скијаши уживају на Јахорини, Козара чека зимско рухо

БАЊАЛУКА - Љубитељи зимских спортова у Републици Српској жељно ишчекују снијег како би похрлили на планине, а захваљујући систему вјештачког осњежавања први скијаши већ су се спустили стазама олимпијске љепотице.

Олимпијски центар “Јахорина” у недјељу је, први у региону, пустио скијалиште у рад. Директор ОЦ “Јахорина” Дејан Љевнаић рекао је за “Глас Српске” да су услови за скијање добри, те да су скијаши већ пристигли на Јахорину и уживају у првом скијању ове зимске сезоне.

- Стазе смо у претходном периоду посебном механизацијом “попеглали” до савршенства. Поред већ освијетљене комплетне стазе Пољице, ове сезоне биће на располагању још једна освијетљена стаза. Циљ нам је да развијемо ноћно скијање - истакао је Љевнаић и додао да ће ове године на располагању бити четири километра освијетљених стаза за ноћно скијање.

Истакао је да за вријеме ноћног скијања ради и Олимпијски бар и додао да је изграђена и нова стаза дужине 1.000 метара, те да сада Јахорина располаже са укупно 46 километара стаза за алпско скијање.

- Новитет за ову зиму су и уређенији ски-вртићи и полигони за почетнике са додатним покретним тракама, потом освијетљена шетачка стаза која води до врха планине, али и нове категорије ски-карата са укљученим и ноћним скијањем - навео је Љевнаић.

Нагласио је да у току сезоне планирају већи број промо периода са попустима на ски-карте до чак 50 одсто.

- За оба термина ски-опенинга од 3. до 6. децембра и од 10. до 13. децембра попуст на ски-карте износи 50 одсто и цијена ски-дана је десет евра, што је сигурно најјефтинији ски-пас у Европи. Интересовање за зимовање на Јахорини је порасло. Ски-центри у Француској су најавили да ће бити затворени. Први пут се дешава да они који су до сада скијали у Француској, Италији, Аустрији, букирају Јахорину и то није мали број. Према информацијама које сада имамо, бољи је букинг ове године него прошле - рекао је Љевнаић и додао да, с обзиром на то да раде заједно са хотелијерима, за ову годину нико неће подизати цијене, чак је већина хотела спустила цијене и увели су додатне мјере за сузбијање ширења вируса. Он је подсјетио да су туристички ваучери које је током љета обезбиједила Влада Српске на Јахорину привукли нову категорију гостију и додао да вјерује да ће тако бити и током зимске сезоне.

Предсједник Планинарско-скијашког друштва “Љубијски рудар” из Приједора Божо Грбић рекао је да на Козари чекају прве пахуље, а не могу укључити ни топове за вјештачки снијег, јер је температура и даље висока.

- Треба нам бар минус три степена, што и даље немамо. И поред свих наших жеља, временски услови нам не дозвољавају да отворимо скијалиште. И када почнемо осњежавати, у рад ћемо пустити дјечју и једну стазу за одрасле, док не пристигне снијег - рекао је Грбић додавши да би туристички ваучери могли “погурати” зимску туристичку сезону.

И директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић истиче да су ваучери и кампања “Доживи Српску” одличан старт за зимску сезону.

- Наша Јахорина је прва у Европи отворила скијалиште. Очекујемо велики број домаћих посјетилаца, али и гостију из Србије који радо зимују на нашим дестинацијама. Надамо се да ће се пандемија смирити и да ће угоститељи радити мало дуже за вријеме празника - рекла је Јовановићева.

Ваучери

Нада Јовановић је истакла да су од почетка кампање “Доживи Српску”, која се реализује уз подршку предсједнице РС Жељке Цвијановић, до сада искоришћена 22.254 туристичка ваучера.

- Становници који још нису, ваучере могу искористити до 15. децембра на некој од домаћих дестинација - рекла је Јовановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана