Почела сезона лова у Републици Српској

Јана Кезић
Почела сезона лова у Републици Српској

БАЊАЛУКА - Након љетне паузе ловци широм Српске поново су окачили пушке на рамена и вратили се у ловишта, а ове године, како кажу, евидентиран је већи број дивљих свиња које су чиниле штету на пољопривредним усјевима, због чега су морали спроводити и ванредне одстреле.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић потврдио је за “Глас” да су се ловци вратили у ловишта додавши да су у мјестима гдје су се појавиле миграционе дивљачи, попут дивље свиње која је чинила штету, одређена удружења била приморана да врше ванредни одстрел.

- Већ у пуном капацитету викендима имамо ловце у шуми. С обзиром на то да је почела ловна сезона, сви се моле за максималан опрез и поштовање свих правила - рекао је Минић додавши да би о лову требало да буду обавијештени и грађани с циљем безбједности која увијек мора да буде на првом мјесту.

Стручно лице за ловство у бањалучком Ловачком удружењу “Змијање” Дарко Јованић рекао је за “Глас” да су током јуна имали одстрел срндаћа, који је успјешно завршен, те да су период паузе искористили за поправку и изградњу објеката, те припреме за предстојећу зиму.

- У складу са важећим законским актима, почетком септембра су почеле акције организоване с циљем редукције бројности предатора, на првом мјесту лисице и шакала - рекао је Јованић. 

Предсједник Ловачког удружења “Јелен” из Козарске Дубице Слободан Боројевић каже да ће ловци током овог мјесеца искључиво ловити дивљу свињу, шакала и лисицу.

- Све се то ради с циљем спречавања штете на пољопривредним усјевима, а од октобра креће лов и на осталу врсту дивљачи, како је предвидио календар лова - рекао је Боројевић.

Ванредни одстрел дивље свиње морали су спроводити и у прњаворском Ловачком удружењу “Борик”.

- Морали смо правити ванредни одстрел дивље свиње, јер су причињавале велику штету, а сада смо кренули са редовним ловом на дивље свиње и препелице - рекао је предсједник овог удружења Славиша Љубојевић и додао да их у наредном периоду очекује лов фазана, те шакала и лисица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана