Почела обнова пута Градишка - Нова Топола – Клашнице

Срна
Почела обнова пута Градишка - Нова Топола – Клашнице
Foto: Срна | Почела обнова пута Градишка - Нова Топола – Клашнице

БАЊАЛУКА - Увођењем извођача у радове данас је почела рехабилитација дионице магистралног пута првог реда Градишка - Нова Топола - Клашнице дуге 33 километра.

Вршилац дужности директора „Путева Републике Српске“ Давор Кострешевић увео је званично у радове предузеће „Нискоградња“ из Лакташа. Вриједност радова износи више од 27 милиона КМ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је присуствовао свечаности рекао је да је важна изградња ауто-путева и магистралних путева у Републици Српској јер малим путевима људи одлазе, а великим долазе у Српску.

Додик  је изјавио новинарима да је рок за завршетак рехабилитације дионице магистралног пута првог реда Градишка - Нова Топола - Клашнице 36 мјесеци.

-Када завршимо овај пут, вјерујем да ће он моћи да издржи неколико деценија и да неће бити потребна његова нова рехабилитација - рекао је Додик и додао да се дуго чекало на рехабилитацију овог магисталног пута који је био најферквентнији пут у бившој Југославији.

Он је навео да је сав терет изградње ауто-пута Бањалука - Градишка поднијела ова саобраћајница која је девастирана и због чега је била потребна рехабилитација.

Додик је подсјетио да је почела изградња ауто-пута Приједор - Бањалука, дијела ауто-пута од Вукосавља до границе с Брчко дистриктом, те од моста на Рачи до петље у Бијељини, дужине 20 километара.

-Наша намјера је да у што скоријем времену, а најдуже за четири године, спојимо ауто-пут од Бањалуке до Београда - истакао је Додик.

Он је навео да је јуче почела рехабилитација пута од Сокоца до Хан Пијеска у намјери да се настави од Сокоца према Палама, те од Требиња до Гацка.

Додик је напоменуо да је почела израда студије изводљивости изградње брзог пута у правцу Бијељина - Зворник - Милићи - Власенца - Хан Пијесак - Соколац.

Он је рекао да Република Српска има више од 1.500 километара магистралних путева и да је то потребно одржавати, посебно у вријеме предстојеће зимске сезоне, истичући да је за те послове оспособљени "Путеви Републике Српске".

Додик очекује да ће бити формирана заједничка дирекција за управљање и газдовање путник правцима широм Републике Српске.

 

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић рекао је да почетак рехабилитације дионице магистралног пута  представља историјски дан за градове Лакташе и Градишку, као и за Републику Српску.

-Овај магистрални пут који је у бившој Југославији важио за један од најфреквентнијих путева значајан је за читаву Републику Српску -  рекао је Бојић новинарима у Клашницама код Лакташа.

Бојић је захвалио Додику, Влади Републике Српске, "Путевима Републике Српске", који су препознали значај улагања у овај магистрални пут.

-Рехабилитација овог пута значајна је за становништво Лијевче поље, растерећење саобраћаја изградњом кружних токова, те за привреду Републике Српске и пословне зоне у овом подручју -  истакао је Бојић.

Вршилац дужности директора "Путева Републике Српске" Давор Кострешевић рекао је да очекује да ће на магистралном путу Градишка - Нова Топола - Клашнице бити створени услови за повећан проток саобраћаја и повећану безбједност учесника у саобраћају, те смањење улагања у његову обнову.

Он је изјавио новинарима да предвиђени радови обухватају више типова рехабилитације пута, од замјена горњих хабајућих слојева, уласка у носиве слојеве до измјена комплетних носивих слојева конструкције.

Кострешевић је рекао да се реконструкција овог пута ради квалитетним асвалтним материјалом који може у будућности поднијети оптерећење саобраћаја и учесника у саобраћају.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић рекла је да је од великог значаја реконструкција овох магистралног пута за Градишку, поготово јер ће бити изграђене три кружне раскрснице за који је град ријешио имовинске односе и прибавио грађевинску дозволу.

-Ово је важно за привреднике и грађане Градишке, поготово у Лијевчу -  истакла је Илићева.Овом догађају присуствују министар финансија Републике Српске Зора Видовић, градоначелник Лакташа Мирослав Бојић, замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић, представници Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“, предузећа „Нискоградња“ Лакташи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана