Почела ликовна колонија у Новом Граду: “Ракани” окупили девет умјетника

Срна
Почела ликовна колонија у Новом Граду: “Ракани” окупили девет умјетника

Нови Град - Ликовна колонија “Ракани”, на којој ће учествовати академски сликари из Београда, Ниша, Градишке, Бањалуке, као и домаћини Сања Ступар, Данијела Колунџија и Драгана Бабић, почела је у Новом Граду.

У току колоније до понедјељка ствараће сликари Марија Сибиновић, Јована Ђорђевић, Борис Богдановић из Београда, Марина Војводић из Новог Сада, Горана Стојаков из Ниша, Милован Чикић из Градишке, Ђурђица Бјелошевић, Бранко Јунгић и Алекса Видаковић из Бањалуке.

Почетак овогодишњег ликовног саборовања озваничен је изложбом радова насталих прошле године.

Ликовни критичар Синиша Видаковић казао је да је ликовна колонија “Ракани” једна од три најзначајније у БиХ.

- Гледано у ширим размјерама, још од 20-их година прошлог вијека, кад је Надежда Петровић кренула са причом о ликовним колонијама, почели су да се окупљају сликари, највише да би представили љепоте свог краја. Од тада су прво у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, затим и у бившој Југославији почеле да се организују ликовне колоније - казао је Видаковић.

На крају ликовне колоније биће организована изложба радова насталих ове године у простору поред ријеке Уне, гдје раде умјетници, а поменута изложба у градској галерији биће постављена до 26. августа.

Замјеник начелника општине Бојан Лукач рекао је да је ова манифестација, која траје дуже од 30 година, изузетно значајна за Нови Град.

- Сви смо поносни на ликовну колонију “Ракани” и сви Новљани знају да она траје више од 30 година и окупља значајне академске сликаре који нова дјела стварају поред ријеке Уне, а уједно се упознају са љепотама нашег града - рекао је Лукач.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана