Почела комеморација у Поточарима

Срна фото: klix.ba
Почела комеморација у Поточарима

Сребреница - Одавањем поште настрадалим Бошњацима и интонирањем химне БиХ у Меморијалном центру у Поточарима код Сребренице, почело је обиљежавање 24 године од бошњачког страдања у овој општини.

У Поточарима су, између осталих, чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, високи представник Валентин Инцко, предсједник Хашког механизма Кармел Ађијус, амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, амбасадор Турске Халдун Коч и предсједник Собрања Сјеверне Македоније Талат Џафери.

Након обраћања званичника у комеморативној сали, предвиђено је полагање цвијећа и одавање почасти код централног спомен-обиљежја настрадалим Бошњацима у сакралном дијелу Меморијалног центра у 12.00 часова.

Потом ће бити одржан вјерски обред и укоп посмртних остатака 33 идентификована лица страдала у јулу 1995. године.

На јучерашњој комеморативној сједници Скупштине општине одата је почаст свим невино страдалим становницима ове општине у посљедњем рату у БиХ.

У општини Сребреница и локалним установама данас и сутра су нерадни дани због обиљежавања сјећања на бошњачко и српско страдање, повремено долази и до измјена режима саобраћаја на путевима који воде према овом насељу, а на снази је и забрана превоза експлозивних средстава путевима у регији Бирач.

Данашњи скуп обезбјеђује Полиција Републике Српске са осталим безбједносним агенцијама у БиХ.

Скуп у Поточарима протиче мирно

На подручју Поточара, код Сребренице, гдје се данас одржава комеморативни скуп Бошњацима страдалим прије 24 године, све се одвија мирно и у складу са планом Штаба акције “Сребреница 2019”, рекао је Срни портпарол Полицијске управе Зворник Миљан Бобар.

Бобар каже да Штаб акције “Сребреница 2019”, који руководи обезбјеђењем скупа, засједа од раних јутарњих часова, подсјетивши да су у Штабу просутни и представници других безбједносних агенција и међународних организација.

“На основу досадашњих информација, до 10.00 часова на подручје Поточара стигло је 189 аутобуса и 2.400 аутомобила. Саобраћај се одвија нормално и без застоја”, рекао је Бобар.

Он је додао да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске носилац активности обезбјеђења слупа.

“Све полицијске структуре које су ангажоване, имају добру сарадњу, а све са циљем да данашња комеморација протекне мирно и без инцидената”, рекао је Бобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана