Почела градња друге дионице ауто-пута на Коридору 5Ц у Српској

Срна
Почела градња друге дионице ауто-пута на Коридору 5Ц у Српској

ДОБОЈ - У насељу Руданка код Добоја озваничен је почетак радова на другој дионици ауто-пута на Коридору 5Ц на територији Републике Српске.

Директор предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић изјавио је да је данас у Добоју почела друга фаза изградње Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску, док ће радови у трећој фази почети средином идуће године.

Топић је нагласио да је ово важан дан не само за „Аутопутеве“, него за цијелу Републику Српску и БиХ.

-Почели смо изградњу коридора „Пет це“ прије двије године и посао подијелили у три фазе. Данас крећемо са другом фазом, а у припреми је и трећа - рекао је Топић обраћајући се присутнима на градилишту будућег ауто-пута.

Топић је истакао да ће у наредне три године град Добој бити прилично оптерећен извођењем радова, уз много привременог регулисања саобраћаја, те мноштвом грађевинских машина.

-Молим грађане за стрпљене које ће нам свима требати, али кад се заврши овај пројект бенефити ће бити огромни. То ће означити растећење транзитног саобраћаја који се сада практично одвија кроз сам центар града - навео је Топић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић најавио је да ће дионица Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску бити завршена и прије предвиђеног рока 2028. године и да ће, уколико се одржи динамика радова, бити окончана крајем 2025.

Ћорић је изјавио да уговорени радови за ову дионицу од шест километара износе 93 милиона евра.

Он је указао на значај реализације пројекта Коридор „Пет це“ за грађане Републике Српске и БиХ који, осим инфраструктурног има и економски значај, те показује потенцијал Српске да се најозбиљнији пројекти могу урадити са домаћим компанијама.

-Нећемо стати на овоме. Већ сљедеће године настављамо даљу изградњу на Коридору „Пет це“, навео је Ћорић и најавио да ће пројекат бити завршен 2025. године уколико се одржи динамика његове реализације и без обзира на даљу подршку и сагласност досадашњих партнера.

На новинарско питање о начинима финансирања, Ћорић је појаснио да се изградња ауто-пута Бањалука-Приједор изводи по концесионом моделу, а Коридор „Пет це“ по кредитном задужењу Републике Српске.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да ова локална заједница постаје чвориште ауто-путева по окончању изградње Коридора „Пет це“, што је развојни потенцијал за овај град који је саобраћајно чвориште Српске и БиХ.

Јеринић је током обраћања приликом озваничења почетка радова на другој дионици ауто-пута на Коридору „Пет це“ на територији Републике Српске, рекао да је напрометнији магистрални пут уско грло за Добој, а обилазница ће повезати град са Бањалуком и Свилајом, што га чини инвестиционо атрактивним.

Ауто-пут на европском Коридору „Пет це“ кроз Републику Српску дуг је 46,6 километара и његова изградња подијељена је у три дионице.

Прва фаза односи се на дионицу од петље „Товира“„ до петље „Костајница“ у дужини од 5,5 километара. Изградња ове дионице почела је у љето 2019. године, а извођач радова је конзорцијум који чине „Интеграл инжењеринг“ из Лакташа и „Гранит“ из Скопља.

Пројекат је финансиран кредитним средствима Европске банке за обнову и развој, у износу од 70 милиона евра, те суфинансиран грант средствима Европске уније путем

Инвестиционог фонда за Западни Балкан у износу од 12,9 милиона евра. Рок за завршетак је прољеће 2022. године.

Друга дионица, чија изградња је почела данас, на правцу је од Костајнице до Путниковог брда, односно до границе са ФБиХ, а дионица је позната и као „добојска обилазница“.

Ријеч је о веома захтјевној дионици, дугој око шест километара, на којој је планирана изградња два велике тунела - Путниково брдо 1 и Путниково брдо 2, укупне дужине више од два километра, изградња моста преко ријеке Босне од око 330 метара, те вијадукта дужине од око 290 метара.

Такође, предвиђена је изградња и девет потпорних зидова укупне дужине 2.200 метара.

Извођач радова је фирма „Интеграл инжењеринг“ из Лакташа, а пројекат је такође финансиран кредитним средствима Европске банке за обнову и развој у износу од 150 милиона евра, те суфинансиран грант средствима Европске уније путем Инвестиционог фонда за Западни Балкан у износу од 38.000.000 евра.

Рок за завршетак радова на овој дионици је три године.

Трећа дионица пројекта односи се на правац ка сјеверу, односно од петље „Товире“ од Вукосавља, укупне дужине око 36 километара.

У току су разговори са Европском инвестиционом банком о финансирању овог пројекта, те се до краја године очекује расписивање тендера за избор извођача радова и надзора на радовима.

Такође се очекује суфинансирање из бесповратних средстава Инвестиционог фонда за Западни Балкан.

Вишковић:Важан пројекат за Српску

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је изградња обилазанице око Добоја важан пројекат за Републику Српску и БиХ, као тачка контакта између мрежа ауто-путева Републике Српске и Коридора „Пет це“, који треба да повеже ЕУ са Луком Плоче.

-Не треба са економске стране превише памети да кажете шта ово значи за земљу, њен развој и будућност. Без добре инфраструктуре и озбиљне мреже ауто-путева не можете рачунати на озбиљан економски развој - рекао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је Република Српска, прије три године, пет, шест километара даље од ове локације, почела изградњу прве дионице Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску, а која је данас у завршној фази.

-Улазимо у другу дионицу која је озбиљан, не само инвестиционо, него и технички захтјеван пројекат. Као предсједник Владе, радујем се да имамо компанију у Републици Српској, која може да изводи тако озбиљне и захтјевне радове. На дионици од 5,5 километара имамо више од два километра тунела, вијaдукт, мост и 2,2 километра потпорних зидова - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, ова дионица је дуга колико и прва, али кошта два пута више, што довољно показује о каквом пројекту се ради.

-Вјерујем да ће компанија „Интеграл инжењерин“, запослени и руководство, који имају довољно искуства, што су показала и ван граница Републике Српске и БиХ, успјешно, надам се и приије рока, савладати и ову захтјевну дионицу - нагласио је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да Република Српска гради мрежу ауто-путева, о чему свједочи и почетак радова на ауто-путу Приједор-Бањалука, прије мање од мјесец дана.

-Наше јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ у овом тренутку имају два расписана јавна позива, чији завршетак очекујемо у току ове године. Ријеч је о дионицама Вукосавље - Брчко и Бијељина - Рача, које повезују Коридор „Пет це“ са Рачом и настављају према Београду - рекао је Вишковић.

Он је истакао да Српска, и мимо ових радова на Коридору, има озбиљне намјере на изградњи ауто-путева.

-Вјерујем да ће Европска инвестициона банка учинити све са своје стране да дођемо до краја ове године у позицију да се распише јавни позив за избор извођача радова на потезу три Коридора „Пет це“, чија је дужина кроз Републику Српску 35 километара, а вриједност око 220 милиона евра - напоменуо је Вишковић.

Он је нагласио да ће Република Српска, све што је планирано, завршити у предвиђеним роковима.

Тегелтија: Најважнији инфраструктурни пројекат

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је изградња Коридора „Пет це“ најважнији инфраструктурни пројекат у БиХ који представља велики организационо-технички и финансијски изазов за све нивое власти.

Додао је да би изградња Коридора „Пет це“, који ће повезати сјевер и југ земље, требало да се заврши 2028. године.

-Морамо признати да смо, послије више година несналажења у реализацији овог пројекта, мијењању траса Коридора и пројеката, тражења најбољих начина финансирања, потрошили доста времена - рекао је Тегелтија.

Он је поручио да се исто тако може рећи да је данас јако добра ситуација, када су сви нивои власти у БиХ свјесни ситуације око овог пројекта, када су јавна предузећа у оба ентитета и кадровски и организационо спремна за овако важан пројекат и када у Републици Српској и Федерацији БиХ постоје компаније које су спремне да реализују најсложеније грађевинске радове.

-Зато ми данас не говоримо када ћемо почети да радимо, већ када ћемо да завршимо - рекао је Тегелтија, који је 2028. годину навео као годину завршетка комплетног Коридора „Пет це“ с обзиром да за то постоје све претпоставке.

Тегелтија је истакао да је прави значај Коридора то што је ауто-путем преко Бањалуке и Градишке спојен са Хрватском, а печат ће му дати и изградња ауто-пута од Модриче до Бијељине, односно Раче и границе са Србијом.

Према његовим ријечима, кључни циљ је када буде преко Сарајева и Вишеграда спојен ауто-путем за Београд.

Он је подсјетио да је прије 15 година руководство Републике Српске донијело једну од можда најважнијих одлука да се успостави мрежа ауто-путева у Српској изван овог коридора.

-Сјетићете се у неком времену да су нас оптуживали да бојкотујемо Коридор „Пет це“ јер желимо да изградимо ауто-пут од Добоја до Бањалуке.

Свим својим поступцима у будућем преговору руководство Републике Српске је показало да то није циљ, већ да своју мрежу ауто-путева жели да споји на Коридор „Пет це“ - навео је Тегелтија.

Он је истакао да се са радошћу прати и реализација изградње овог коридора у Федерацији БиХ.

Тегелтија је захвалио ЕУ од које су добијени најбољи услови и стабилни извори финансирања.

 

Митровић: Немјерљив значај коридора „Пет це“

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић истакао је да је Коридор „Пет це“ инфраструктурни пројекат од немјерљивог заначаја како за БиХ, тако и за Републику Српску.

-Ми смо данас на почетку градње друге дионице коридора кроз Републику Српску. Дионица је дужине око шест километара, али је изузетно захтјевна. Коридор „Пет це“ дужине је 340 милометара, од чега кроз Републику Српску пролази око 46 километара - рекао је Митровић.

Према његовим ријечима, ова дионица је и повезница са ауто-путем Добој-Бањалука, односно Бањалука-Градишка.

-Треба напоменути да ова дионица представља обилазницу која ће донијети огромне бенефите граду Добоју. Свједоци смо огромних гужви ујутро и послије подне када грађани одлазе на посао и враћају се. На овај начин гужве ће бити избјегнуте - нагласио је Митровић.

Он је напоменуо да ће Коридор „Пет це“ бити један од изузетно важних пројеката како за економију БиХ, тако и за дио земаља западног Балкана, али и компетне ЕУ.

Митровић је изразио захвалност ЕУ која је помогла овај пројeкaт.
 

Несл: Показатељ напретка

Директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у БиХ Мануела Несл оцијенила је да је почетак радова на другој дионици Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску и сам коридор показатељ напретка.

Она је рекла да је ово друга дионица у Републици Српској која се финансира кредитним средствима ЕБРД-а и најавила да ће догодине бити настављена путна комуникација Јоховац-Руданка, као и дионица у Ф БиХ.

Неслова је изразила наду да ће радови око тунела бити завршени у року и захвалила извођачу, предузећу „Аутопутеви Републике Српске“.

Она је захвалила и партнерима из ЕУ за техничку и финансијску подршку.

Елеро: Допринос економском развоју

- Коридор „Пет це“ је највећи пројекат инфраструктуре који се реализује на овом простору и значајно доприноси економском развоју земље - рекао је Стефано Елеро, шеф кооперација у Делегацији ЕУ у БиХ.

Елеро је навео да је Европска унија до сада путем Инвестиционог фонда за Западни Балкан пласирана 220 милиона евра бесповратих средстава.

-Ово је најзначајнији међународни правац који пролази кроз БиХ, али се повезује са међународном мрежом ауто-путева, који иде од Лука Плоче према средњој и сјеверној Европи и када буде завршен у потпуности допринијеће бољој повезаности, трговини и имати потививан ефекат на цјелокупан економски развој - рекао је Елеро у Добоју.

Елеро је навео да је изгрдања добојске обилазница најзахтјевнији дио коридора, јер укључује и два тунела, од којих је један дијелом на териоторији ФБиХ, чиме ће се унаприједити сарадња предузећа у два ентитета.

Он је рекао да је за ЕУ најважније да ће улагање у Коридор „Пет це“ имати позитивне ефекте на животе људи и укупно унапређење економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана