Почела берба грожђа у Царским виноградима

Срна
Почела берба грожђа у Царским виноградима

ТРЕБИЊЕ - У Царским виноградима подрума и винарије "Вукоје" у Ушћу код Требиња данас је почела берба жилавке, сорте грожђа која је знак распознавања Херцеговине у свијету, али је и једна од најквалитетнијих по којој је је овај подрум препознатљив.

Радован Вукоје, власник винарије и подрума "Вукоје" рекао је новинарима да је овај виноград огледало њиховог рада, а посебно је поносан на жилавку, јер је њен квалитет на највећем нивоу.

Он је истакао да је жилавка са овог локалитета присутна у Азији, Сјеверној Америци и Европи и налази се на многим картама најбољих ресторана свијета.

Вукоје је истакао да је ово специфична година, са прољећем и љетом са 100 дана без падавина, што је погодовало еколошком узгоју грожђа.

"Овдје производимо и наше најексклузивније вино – царско вино, све скупа кад погледамо јако успјешна берба", рекао је Вукоје.

Он је навео да је и нешто хладнија јесен погодовала сорти жилавке, а овај локалитет Царских винограда је изњедрио велику бербу.

"Овај виноград је први пут засађен прије 130 година, а 2003. године смо га обновили. Ово је четврто обнављање рајске сорте као што је наша жилавка и сигурно је да је ово знак распознавања Херцеговине у свијету и нешто што је подрум жВукојеж највише прославило", рекао је Вукоје.

Извршни менаџер подрума и винарије "Вукоје" Младен Фуштар рекао је новинарима да је ово једна од бољих година када је ријеч о квалитету грожђа и додао да за мјесец дана слиједе припреме за сљедећу бербу.

"Ове године смо са већим дијелом винограда прешли на органску производњу, тако да смо добили резултате које смо очекивали, можда и боље у неким сортама и сигурно је година коју треба записати", рекао је Фуштар.

Виногорје "Царски виногради" у Ластви код Требиња основано је 1894. године, породица Вукоје обновила га је прије 18 година, а берба грожђа у Царским виноградима означава и крај бербе у Херцеговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана