Почаст свима који су се под Козаром дигли против фашизма

Срна
Почаст свима који су се под Козаром дигли против фашизма

ПРИЈЕДОР - Полагањем вијенаца на Партизанском гробљу у Приједору, данас је обиљежен 9. мај - Дан побједе над фашизмом.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да су данас одали почаст свима који су се дигли против фашизма у овом граду и под обронцима Козаре.

“Драго ми је што припадам овој генерацији људи који настављају да његују традицију антифашизма и све оно што су наши преци урадили за наш град и за борбу против фашизма”, изјавио је Павловић новинарима у Приједору.

Он је подсјетио на то да је поткозарски крај познат по отпору према фашизму.

“Данашњим чином, полагањем вијенаца на овом обиљежју, говоримо да њихова борба неће остати незапамћена и незабиљежена и да ћемо то чинити и у наредном периоду”, истакао је Павловић.

Предсједник приједорског СУБНОР-а Вељко Родић рекао је да је 9. мај велики историјски датум који је свијет чекао више од пет година јер је на тај дан прије 76 година потписана капитулација којом се завршио рат на тлу Европе.

“Наш поткозарски крај дао је велики допринос побједи над фашизмом. Погинуо је сваки пети становник, укупно 45.000 људи, од којих су близу 10.000 били борци, а остало цивилне жртве фашистичког терора”, навео је Родић.

Он је нагласио да се дужна почаст одаје погинулим борцима, свим учесницима рата и голоруком народу, посебно у Босанској Крајини, на Козари и Грмечу, гђе је “за своје партизане, за своје браниоце, радило и малено и големо”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана