По лијек за инхалације преко границе

Јана Кезић
По лијек за инхалације преко границе

БАЊАЛУКА - У апотекама широм Српске и БиХ нема суспензија “пулмикорт” и “кортер” неопходних за инхалацију дјеце која имају респираторне тегобе, а да би обезбиједили лијек за малишане, родитељи по њега одлазе и преко границе.

Мајке које су се јавиле редакцији “Гласа Српске” кажу да се протеклих дана у ријетким апотекама у мањим локалним заједницама понеки лијек могао пронаћи, али су усљед велике потражње залихе веома брзо потрошене. Потврђују то и у апотекама наводећи да лијека нема већ неко вријеме те да не знају када ће бити обезбијеђен.

Бањалучанка Маријана П. испричала је да је прије седам дана нашла лијек у једној апотеци.

- Терапију морамо наставити и даље, а то­г лијека у апотекама нема. Кажу нам да постоји пумпица која се користи за инхалацију, али да није баш практична за употребу, посебно ако је ријеч о млађој дјеци која су уз то и несташна. Распитивала сам се и пријатељица ми је рекла да се лијек може купити у Србији, тако да смо успјели да обезбиједимо неопходну дозу изван граница Српске - казала је ова Бањалучанка.

Специјалиста педијатрије у Дому здравља у Бањалуци Милка Ћојановић казала је да је ово период вирусних инфекција, које су праћене сувим кашљем и промуклошћу, па се у тим случајевима упућује на инхалације.

- То су индикације да се укључи “пулмикорт”. У акутним стањима ларингитиса терапија траје од три до пет дана, а профилактичка терапија се спроводи и до 30 дана - казала је Ћојановићева за “Глас”.

Педијатар Бранислав Лолић казао је да се поменути лијек одлично показао код ларингитиса и других инфекција дисајних путева.

- С обзиром на то да сада има пуно респираторних инфекција, видљив је и недостатак ових лијекова на тржишту. “Пулмикорт” и “кортер” су два облика на тржишту и друге готове фабричке замјене немају. Али нема потребе да се ствара паника, импровизација за њих постоји, а очекујемо да ће се ови лијекови ускоро појавити на тржишту, што су ми потврдили и добављачи “кортера” - казао је Лолић за “Глас”.

Из Удружења родитеља дјеце обољеле од астме “Анемона” из Приједора такође се надају да ће овај проблем веома брзо и успјешно бити ријешен.

 - Ти лијекови су заиста неопходни, прије свега, свима обољелим од астме, поготово сада у овом периоду године - казали су из удружења.

Хуманитарац из Градишке Драгослав Шиник, који је много пута нашао начин да лијек дође у руке оних којима је пријеко потребан, и овај пут је био на услузи родитељима широм Српске.

- Маса је лијекова за које ми се људи обраћају, а “пулмикорт” је само један у низу. Управо сам из Хрватске донио овај лијек за дјецу из Српца и Челинца - казао је у петак Шиник додајући да сви којима је потребан медикамент из иностранства којег нема на нашем тржишту могу с њим да контактирају на број 066/169-875, а он ће се потрудити да га бесплатно достави.

Дозволе

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ истакли су да “пулмикорт респулес” (будесонид) суспензија за распршивање, 0,5 мг/1 мЛ, 2 мл суспензије за распршивање (1 доза) садржи 1,0 мг будесонида, нема важећу дозволу за стављање у промет.

 - Носилац дозволе “Астра Зенека Б-Х” д.о.о. је 31. октобра 2014. повукао дозволу за стављање у промет. Будући да није било генеричке паралеле, био је могућ интервентни увоз “пулмикорта” - навели су за “Глас Српске” у агенцији наводећи да су 26. марта ове године издали дозволе за стављање у промет за генерички лијек “кортер” (лијек са истом активном супстанцом, истог фармацеутског облика и истих јачина од другог произвођача).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана