Плодови пропадају због недостатка сезонаца

Данијела Бајић
Плодови пропадају због недостатка сезонаца

БАЊАЛУКА - Сезонски послови на њивама и у воћњацима у Српској у пуном су јеку, а бројни пољопривредници, упркос дневници која никад није била виша, и даље кубуре са недостатком радне снаге, због чега увелико касне и са испорукама производа купцима.

Послови у пољопривреди попут сијања и копања на њивама те резидбе и бербе воћа трају од раног прољећа до краја јесени, а шансу да зараде и више од 50 марака дневно имају незапослени, студенти и средњошколци. Међутим, пољопривредници кажу да је мало оних који су спремни да засучу рукаве, те да им је из сезоне у сезону све теже наћи раднике.

Предсједник Удружења повртара Републике Српске Бране Мастало истакао је да, како године одмичу, пољопривредни произвођачи имају све већи проблем са недостатком радне снаге.

- Млади избјегавају да раде на њиви, под сунцем, а радници који су раније радили сезонске послове већ су на измаку снаге, тако да имамо великих проблема о том питању. С обзиром на то да нам послове углавном раде људи у годинама, док младих нема ни за лијека, увелико каснимо са радовима које је требало давно да обавимо. Због недостатка радне снаге нисмо у могућности ни да на вријеме припремимо и испоручимо производе купцима - казао је Мастало истичући да је дневница код повртара око 40 КМ уз два оброка.

Додао је да је на његовом газдинству у току вађење и купљење кромпира и лука, те брање краставаца, паприка и парадајза у пластеницима, док упоредо с тим дио радника на њиви сијече купус.

- Због недостатка радника у пољопривреди у Српској ће сигурно доћи до додатног смањења производње, јер нема смисла засијати више и на крају то не стићи повадити и побрати. Немамо ми ни времена ни снаге да сијемо оно што ће остати на њиви и пропасти - истакао је Мастало.

Произвођачи у Српској, каже Мастало, раде на томе да заједно са Владом РС и ресорним министарством набаве што више машина које ће купити, сортирати и паковати воће и поврће умјесто радника.

Братуначки малинар Иван Стојановић каже да је берба малина на његовом газдинству почела, те да мало касне са пословима јер му недостаје још радника, које данима покушава пронаћи путем огласа.

- Остала су нам само три стара радника. Причао сам протеклих дана са неколико људи, али нико неће по сунцу да ради. Огласио сам се преко локалног портала, па видјећемо шта ће бити - рекао је Стојановић који раднике по сату плаћа више од четири марке, док је лани издвајао 3,5 КМ.

Његов колега Љубиша Алемпић каже да је срећа у несрећи што су ове године приноси малине много мањи у односу на претходне године, јер су и ову биљку, као и све остало, убили касни мразеви, због чега неће имати потребе за додатним ангажманом радника.

- Генерално, радника који би радили на њиви је све мање. И о том питању је хитно потребно нешто рјешавати, јер идуће године планирам да проширим производњу - казао је Алемпић и додао да се дневнице берача крећу око 50 КМ.

Јабуке и крушке

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да произвођачи јабука и крушака још нису кренули у потрагу за додатном радном снагом јер, како кажу, нису сигурни колико ће уопште и родити.

- С обзиром на ситуацију, још нисмо сигурни да ли ће нам и у којој мјери ове године требати додатни радници за бербу јабука и крушака - рекао је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана