Пливање на Неретви у Мостару благословио владика Димитрије

Срна
Foto: Срна

МОСТАР- Захумско-херцеговачки и приморски владика СПЦ-а Димитрије благословио је и освештао воду на ријеци Неретви у мјесту Ортијеш код Мостара, гдје је потом одржано пливање за Часни крст до којег је први допливао Давор Судар.

У пливању је учествовало двадесетак младића и неколико дјеце, углавном из Мостара, али и из Невесиња и Требиња.

Након богојављенског пливања које је у Мостару обновљено прије пет година, владика Димитрије благословио је пливаче и даровао им крстове и књиге "Постати човјек".

Судар је након изласка из ријеке рекао да му је велика част што је ове године први допливао до крста.

"Већ четврти пут пливам. Осјећам се феноменално. Ово је нешто величанствено за све нас", рекао је Судар, који је из мостарског насеља Баћевићи.

Парох благајски Бранимир Боровчанин, који са мјештанима већ пету годину заредом организује пливање за Часни крст у ријеци Неретви, рекао је да је празник Богојављења почео служењем Свете литургије у Цркви Светог Василија Острошког у Благају.

"Када смо почели са овом традицијом, само неколико људи је било ту. Сваке године све више растемо и све је више људи овдје", истакао је Боровчанин.

Пливању је присуствовао и новоизабрани вијећник у Градско вијеће Мостара Велибор Миливојевић који је нагласио да су Срби у Мостару поносни на ову манифестацију која прелази у традицију.

"Ово је и одржавање наше традиције и наше културе и на неки начин исповиједање и саме наше вјере. Сигуран сам да ће из године у годину и обнова самог Мостара и српске заједнице у Мостару бити све боља", рекао је Миливојевић.

Српска православна црква прославља 19. јануара Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана