Плате у Српској повећане и до 155 марака

nezavisne.com
Плате у Српској повећане и до 155 марака

Бањалука - Плате у Српској за годину дана нарасле су и до 155 марака, показују подаци Републичког завода за статистику.

По тврдњама статистичара, у јулу ове, у односу на исти мјесец прошле године, номинални раст плате након опорезивања забиљежен је у свих 19 подручја.

Најбоље су прошли они који раде у сектору остале услужне дјелатности, јер им је плата са 758 отишла на 913. У процентима гледано, највећи скок су, ипак, имали они који послују некретнинама - 24,5 одсто.

“Слиједи дјелатност пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство (24,3 одсто)”, тврде у Републичком заводу за статистику.

У новцу изражено, своте на текућим рачунима запослених у угоститељству и хотелијерству подебљане су са 550 на 684 КМ, односно за 134 марке.

Да је дошло до повећања плата, признаје и Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, који истиче да су разлози вишеструки.

“Први разлог је недостатак радне снаге, односно довољног броја стручних радника, што је послодавце натјерало да подижу плате. Друго, људи почињу другачије да размишљају, по принципу: 'Нећу џаба да радим' и траже повећање плата. Осим тога, на раст су утицале и оне раније мјере Владе РС”, навео је Савановић за “Независне”.

Према његовим ријечима, ово повећање је доказ да је послодавци и раније требало да поступе овако.

“И још имају пуно простора да подижу плате и мораће то и да учине”, увјерава Савановић.

У истом периоду, по статистичким подацима, порасле су и плате запослених у грађевинарству, са 561 на 632 марке. Разлог је сличан као и када говоримо о угоститељству.

“Како би сачували радну снагу, послодавци су морали да повисе цијену рада”, казао је за “Независне” Спасоје Албијанић, предсједник Удружења послодаваца грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Републике Српске.

Управо је грађевинским радницима, по статистичким подацима, била најмања плата у јулу ове године, док су највише, у просјеку, зарађивали запослени у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања - 1.459 КМ након опорезивања.

“Просјечна мјесечна плата након опорезивања у Републици Српској исплаћена у јулу 2019. године износила је 912 КМ, док је просјечна мјесечна бруто плата износила 1.417 КМ”, саопштено је из Републичког завода за статистику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана