Плантаже ароније зарастају у коров

Јана Кезић
Плантаже ароније зарастају у коров

БАЊАЛУКА - Упркос бројним љековитим дејствима, потражња за аронијом јењава, а произвођачи који су се отиснули у велике инвестиције дижу руке од узгоја јер немају коме да пласирају род, па га неки ове сезоне неће ни брати.

Након помаме за овим воћем која је владала протеклих неколико година, бројна пространа поља под аронијом сада зарастају у коров. Таква слика влада и на плантажи ароније породице Михајловић из Челинца.

- Засадили смо више од 7.000 садница, али нема тржишта. Ове године нећемо ни брати, јер немамо гдје с њом - рекли су на овом имању, додајући да је ово на неки начин пропала инвестиција. 

Штета је, како истичу за "Глас Српске", што ово здраво воће пада у заборав.

- Свим силама смо се трудили да пронађемо тржиште, па смо нашу аронију слали чак у Аустралију и Индију. Жељели смо да се производња развија, трудили смо се да упознамо људе са свим користима које она пружа, међутим, и поред толико уложеног труда и силне жеље да пронађемо тржиште, ипак нема заинтересованих - рекли су на плантажи породице Михајловић.

Објаснили су да су због цјелокупне ситуације престали са производњом, али биљке расту и даље. На питање шта ће бити са родом који пропада, одговарају да их птице једу.

Плодове са 700 садница ароније на имању у Доњој Пискавици код Бањалуке убрала је Рада Вјештица.

- Берба ароније је иначе предвиђена за крај августа, али с обзиром на то да је због велике суше дошло до ранијег сазријевања, раније смо то обавили. Суша је знатно утицала на принос, али захваљујући систему за наводњавање успјели смо убрати 1.500 килограма - рекла је Вјештица, додајући да велике количине убраних бобица поклони. 

Од њих, каже, прави сок, чија је цијена осам марака за пола литра.  

Менаџер Пољопривредног кластера Уна - Сана из приједорске регије Синиша Слијепац каже да овогодишња цијена прве класе чистих бобица кошта око шест марака по килограму.

- На већини парцела берба тек почиње, а они које су то већ учинили имају солидне приносе. Засади који немају системе за наводњавање мало су претрпјели штету од суше, а ови који имају, могу се похвалити добрим приносом, али и квалитетом - рекао је Слијепац.

Добробит

Све добробити ове биљке на здравље препознао је и Милорад Новаковић, који пензионерске дане проводи узгајајући аронију за своје потребе на сеоском имању надомак Козарске Дубице.

- Аронија је веома отпорна биљка коју није потребно прскати да би опстала, а ове године род је због суше мало подбацио - рекао је Новаковић. За узгој ове биљке се, објашњава, одлучио када је спознао да је веома љековита.

- Аронија је слична нашој боровници, побољшава крвну слику, а осим тога, од ње се могу производити сокови, џемови, али и ликери - казао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана