Планове туриста из Српске не ремете ни ајкуле

Јана Кезић
Foto: Танјуг/АП

БАЊАЛУКА - Туристе из Српске, који тренутно љетују у египатском граду Хургада, није пуно забринула вијест да су двије жене преминуле након напада ајкуле што потврђују у туристичким агенцијама истичући да је жеља за одмором јача од страха од ајкуле.

Како кажу, нико за сада не жели да се врати, нити да откаже планирано путовање. 

У бањалучкој туристичкој агенцији „Унис турсу“ потврђују да имају клијената који су тренутно у Хургади, те да их нико није звао са жељом да се врати.

- Тамо претежно сви хотели имају базене како са слатком, тако и са сланом водом, па велики број клијената ни не иде на море - рекли су у овој агенцији. Паника, како истичу, не влада ни међу онима који тек треба да иду, те их до сада нико није звао да откаже љетовање.

Да грађани Српске не отказују аранжмане због немилих догађаја који су се ових дана догодили на египатском љетовалишту, потврдио је и директор  туристичке агенције „Контики“ из Бањалуке Ведран Јокић.

 - У Хургаду се иде редовно и из Бањалуке имамо летове два пута седмично, из Сарајева има сваки дан, као и из Љубљане. Тамо у сваком моменту има више од 10.000 људи из бивше Југославије  -  рекао је Јокић.

Објаснио је да у Египту послије 18 часова забрањено купање на плажама.

- Ми смо народ који је преживио многе горе и теже ствари и нисмо ти који подлијежу хистерији, па неће бити отказивања путовања због ајкуле - рекао је он.

Један Бањалучанин који није желио да му наводимо име, а налази се у Хургади, каже да у Египту не влада паника, те да није забрањено купање нигдје осим на дијелу обале гдје се напад десио.

- На остатку обале туристи се купају у мору, али је примјетно да нико не иде далеко од обале. Данас је већ било опуштеније, па поједини купачи иду и у дубљу воду - казао је он.

Приједорчанин Марио К. каже да сљедеће седмице лети за Хургаду, те да од путовања не одустаје.

- Није ми свеједно кад помислим на ајкуле, али на море идем свакако - рекао је Марио К.

Терзић: Египат ништа не препушта случају

Директора хотела „Пино Натуре“ Аида Терзић, која  тренутно борави у Египту је за портал Кликс  рекла да  је Египат туристичка велесила која овом проблему приступа веома озбиљно и не препуштају ништа случају.

-Они сада истражују због чега се десио тај случај, један напад. Други напад, морам напоменути, да апсолутно није потврђен, не зна се због чега је та друга жена умрла, њу је само море избацило-, казала је Терзић.

Напомиње да се прва жртва купала у мору у термину када је та активност забрањена, иза 18 часова, када је због слабије видљивости забрањено пливање.

-Тада вас ајкула замијени за свој неки плијен, јер људи нису њихов природни плијен и заиста се ти напади не догађају - објаснила је Терзић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана