Плаћање алиментације избјегавају и очеви и мајке

Јелена Станић
Плаћање алиментације избјегавају и очеви и мајке

БАЊАЛУКА - Здрав и срећан живот дјетета изискује и више новца, а колико га је тешко обезбиједити најбоље знају самохрани родитељи који су због немогућности договора са бившим партнерима о исплати алиментације приморани да неплатише пријаве надлежним институцијама.

Да је немали број оних који су се на тај корак одлучили, свједоче и подаци из Окружног тужилаштва Бањалука према којима је за девет мјесеци ове године оптужено чак 40 особа због избјегавања давања издржавања, док их је у цијелој прошлој години било 33.

- Од јануара до 13. октобра ове године у раду је било 87 пријава које се односе на избјегавање давања издржавања, док је у 2020. години тај број износио 74 - казали су у бањалучком Окружном тужилаштву.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС до октобра је евидентирано чак 27 кривичних дјела избјегавање давања издржавања, а за само једно је процијењено да је неосновано. МУП је надлежним тужилаштвима у Српској поднио 26 извјештаја против исто толико особа, међу којима су и двије жене.

- Лани су тужилаштвима пријављене 32 особе, седам жена и 25 мушкараца - рекли су у МУП-у РС.

У Центру за социјални рад у Бањалуци појаснили су да право на алиментацију има родитељ којем је дијете повјерено одлуком надлежног суда или органа старатељства. Како су казали, самохраним родитељима редовне уплате алиментација и те како значе јер потребе дјеце свакодневно расту, а с њима се повећавају и трошкови. Међутим, они који желе да избјегну ову законску обавезу увијек нађу оправдање.

- Најчешћи изговори су да нису у радном односу, те да су кредитно задужени или да већ имају чланове које издржавају по породичном закону - појаснили су у центру.

Иако је међу онима који плаћају алиментацију највише мушкараца, све су чешћи такви захтјеви очева старатеља.

- Немамо тачан податак колико је таквих очева, али често имамо и њихове захтјеве. У прилог томе говоре и наши подаци према којима је до краја прошле године 107 очева плаћало алиментацију, али и 18 мајки - казали су у овом центру. 

Да има оних који никада и не буду пријављени за неплаћање ове накнаде за дјецу, потврдила је и мајка малољетника из Бањалуке која је за "Глас Српске" казала да је одавно престала да рачуна на подршку бившег супруга и оца њеног дјетета.

- Мјесечно је плаћао 120 КМ за нашег сина и сматрао да је то довољно за храну, одјећу, хигијену и вртић, а да не помињем излете и сличне ствари. Првих неколико мјесеци је уплаћивао редовно, али је одједном престао правдајући се да нема - казала је ова Бањалучанка додајући да не жели да га тужи. Како је истакла, дијете ће само одлучити да ли ће од оца тражити новац који му по закону припада када напуни 18 година.

Жалба

У Центру за социјални рад у Бањалуци објаснили су да поступак одређивања алиментације у Српској за дјецу растављених родитеља у судовима траје око шест мјесеци, али тај период може бити и дужи.

- Зависи од поступка. Уколико се, на примјер, уложи жалба на пресуду тај поступак може бити и дужи од пола године - казали су у центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана