Пјешице и бициклима од Равне Романије до Хиландара

Срна
Пјешице и бициклима од Равне Романије до Хиландара

Источно Сарајево - Удружење ампутираца Источно Сарајево организатор је ходочашћа пјешице и на бициклима од Равне Романије до манастира Хиландар и Свете горе у част погинулих бораца Војске Републике Српске.

Предсједник Удружења Срђан Јеремић изјавио је Срни да је планом ходочашћа предвиђено да у недјељу, 26. маја, испред Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романије, након јутарње литургије, која почиње у 9.00 часова, ка Хиландару крене група од шест ходочасника.

“Тај пут од око 1000 километара и милион до милион и по корака требало би да траје више од 40 дана”, истакао је Јеремић и додао да ће група од осам ходочасника који ће возити бицикла, кренути 3. јула.

Према његовим ријечима, рута ходочашћа, која је скоро идентична и за пјешаке и за бициклисте, иде преко Вишеграда, кроз Србију, до манастира Прохор Пчињски гдје се улази у Сјеверну Македонију, док је улазак у Грчку код Дојранског језера.

“Обје групе састаће се 11. јула у Грчкој и заједнички ући на Свету гору. На Светој гори боравићемо 11. и 12. јула. Након боравка у Хиландару група од осам ходочасника попеће се на Атос. Повратак је планиран за 17. јули”, навео је Јеремић.

Он је истакао да ће ово ходочашће имати и хуманитарни картактер захваљујући компанији “М:тел” која је омогућила хуманитарни телефонски број 1412 чијим ће позивом грађани Републике Српске и БиХ куповати кораке које пређу ходочасници, а прикупљена средства биће донирана удружењима у Републици Српској која воде бригу о дјеци.

“Ми, који смо се у прошлости борили за Републику Српску у одбрамбено-отаџбинском рату, сада желимо да омогућимо нашим потомцима да живе здрави и сретни у Српској”, рекао је Јеремић.

Наглашавајући да је ово ходочашће припремано више од годину дана јер су за њега потребна веома велика финансијска средства, Јеремић је рекао да је прикупљено 90 одсто од потребног новца и да очекује да ће уз помоћ још неких институција из Републике Српске, али и са нивоа БиХ, те привредника до поласка бити обезбијеђена сва средства.

“У реализацији овог ходочашћа помогли су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале, Трново, бројни привредници са подручја Источног Сарајева, али и из цијеле Републике Српске. Коме смо се год обратили наишли смо на спремност да помогне”, истакао је Јеремић.

Према његовим ријечима, сва донирана средства која не буду утрошена биће дата као прилог донатора манастиру Хиландар.

Подсјетивши да је ово пети пут да се у организацији Удружења ампутираца из Источног Сарајева организује поклонички поход на Хиландар и да су више пута ишли до манастира Острог, Јеремић је најавио да је у плану и посјета Јерусалиму и гробу Исуса Христа.

Јеремић, који нема лијеву шаку, и Дејан Звиздало, чије су обје ноге ампутиране испод кољена, 2016. године бициклима су 23 дана путовали до Москве, удаљене 2 860 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана