Пилетини измиче европска трпеза

Милијана Латиновић
Пилетини измиче европска трпеза

Бањалука - Произвођачи пилећег меса у БиХ ни више од пет мјесеци након што су европски инспектори обишли њихове погоне нису добили зелено свјетло за пласман производа у ЕУ, а када ће први шлепери пилетине кренути ка европској трпези, још није познато.

Инспектори Дирекције за здравље и храну, ревизију и анализу Европске комисије контролисали су од 26. септембра до 6. октобра 2017. године сектор перадарства у БиХ. Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је тада да очекује да ће званични извјештај Европске комисије стићи за три седмице и да ће тиме четири домаће компаније добити дозволу за извоз меса перади на европско тржиште. Инспектори ЕУ контролисали су четири предузећа која имају капацитет за извоз "Мади", "Овако", "Бровис" и "Агрекс".

Директор компаније "Агрекс" из Доњег Жабара Предраг Миличић каже да је прелиминарни списак фирми извозника у БиХ објелодањен, али да и мјесецима након тога нема званичне потврде за извоз.

- Колико смо успјели сазнати ријеч је о додатним техничким усаглашавањима и очекујемо сваки дан да коначно добијемо зелено свјетло за извоз. Тешко је било шта прецизно рећи док не стигне извјештај инспектора из ЕУ -  рекао је Миличић и додао да је за европско тржиште најважније да се у потпуности испоштује контрола здравствене исправности и сљедивост производње.

Маркетинг менаyер месне индустрије "Овако" Неyад Биберовић каже да је контрола европских инспектора у овој фирми прошла без замјерки.

- Међутим, чини ми се да је запело на вишем политичком нивоу, на шта ми произвођачи немамо утицаја. Према незваничним информацијама, требало би да почнемо извозити у априлу, али до сада званичну потврду нисмо добили - рекао је Биберовић.

Из Канцеларије за ветеринарство БиХ подсјетили су да чекају да ЕК заврши процедуре у вези са измјеном уредбе да би БиХ била уврштена на листу земаља из којих је дозвољен извоз меса перади у ЕУ.

- Након тога доставићемо им листу објеката који су одобрени за извоз меса перади и производа од меса перади у ЕУ да би ти објекти могли започети извоз на европско тржиште - навели су из канцеларије.

Замах перадарству

Миличић је казао да фирме које очекују извоз у ЕУ имају капацитете за извоз меса и јаја.

- Извоз на европско тржиште даће замах перадарској производњи и подићи извоз за најмање 20 одсто - сматра Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана