Петровић: У наредних 30 дана процес исплате отпремнина “Електропривреде Републике Српске”

Срна
Петровић: У наредних 30 дана процес исплате отпремнина “Електропривреде Републике Српске”

БАЊАЛУКА - Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” /ЕРС/ Лука Петровић рекао је да ће процес исплате отпремнина радницима који одлазе из овог предузећа бити реализован у наредних 30 дана.

“Ријеч је о 550 људи, просјечна отпремнина ће бити око 40.000 КМ плус обавезе које се морају платити држави и то ће бити реализовано у сљедећих 30 дана”, рекао је Петровић, додавши да је овај процес био замрзнут у вријеме пандемије вируса корона, те да се за одлазак из предузећа уз отпремнине јавило 950 људи.

Петровић је навео да је прије неколико дана договорено да сви потпишу споразуме 25. јуна и добију новац у роковима - по потпису споразума шест просјечних плата, а остатак у року од 60 дана од потписивања, додавши да је новац за те намјене резервисан.

Он је за АТВ рекао да ЕРС и даље има вишак запослених и да се мора реорганизовати систем који треба да живи од оних прихода које му је Регулаторна комисија за енергетику прописала.

Петровић је навео да то тренутно није могуће и да су зато томе приступили.

Он је рекао да ЕРС годишње прометује више од 600 милиона КМ, те да је највећи уплатилац прихода у буџет Српске са више од 9.500 директно запослених радника у Српској.

Говорећи о цијени струје током пандемије вируса корона, Петровић је нагласио да је она јефтинија зато што је европска привреда стала, те је престала потражња за електричном енергијом.

“Испоставило се да су април и мај имали најниже цијене у протеклих 15 година, колико пратимо анализу берзи. Цијене су примјера ради од 18 до 24 евра, а у овим периодима године иначе је најјефтинија електрична енергија и током априла и маја буде од 35 до 45 или 50 евра. Значи, нама је цијена електричне енергије отишла дупло ниже”, појаснио је Петровић.

Он је рекао да је ЕРС једина на Балкану која је извозно оријентисана, што значи да су смањени приходи од извоза.

“Ако је извозна цијена била далеко испод нашег производног микса, а он значи колико кошта мегаватчас жЕлекропривредуж када то купује од пет производних предузећа - а кошта 35 евра. Ми продајемо ту енергију по 22 евра, значи да немамо приход. Не могу рећи да ми губимо, међутим били смо свјесни, ако су нам мањи приходи да не идемо у минус и било је неопходно да правимо уштеде и рационализацију свих трошкова у предузећима”, навео је Петровић.

Он је додао да је у ЕРС-у на почетку пандемије вируса корона формиран кризни штаб који је предочио шта је то реално што се може смањити од трошкова, не само ова два-три мјесеца већ до краја године.

“То радимо да би нам биланс стања и успјеха био позитиван на крају године, да бисмо испоштовали план пословања, да будемо у плусу 100.000 КМ, иако смо имали много мање прихода”, појаснио је Петровић.

Директор ЕРС-а је рекао да је тачно да је у вријеме пандемије вируса корона у Српској била смањена индустријска производња, али је додао да је било повећање потрошње струје у домаћинствима.

“Нама се десио дисбаланс, потрошња у домаћинствима је повећана за 20 одсто, а смањена је у привреди за 30 до 40 одсто, па смо у том миксу потрошили скоро исту количину енергије с тим што нам је енергија коју продајемо домаћинствима најјефтинија на Балкану - 22,5 евра. С друге стране, у Србији је жзелена зонаж 25 евра, а до 60 евра жцрвена зонаж. Код нас је свима цијена 22,5 евра, колико год потрошили”, навео је Петровић.

Он сматра да је, без обзира на све нападе, Влада Српска током вируса корона својим мјерама сачувала мир и здравље људи.

“Мислим да су 16. марта сви жељели да остану здрави, а 16. јуна ће жељети да имају ону плату од 16. марта. Будимо реални, 16. марта је била једна прича и једно окружење, безизлазност, да не можете набавити респираторе, да немате довољно капацитета у болницама ако нам се деси сценарио као у Италији и Шпанији и свако је питао хоћемо ли се извући. И онда је неко нашао смјелости и образа да тражи да се преиспита да ли су те мјере биле по Уставу”, рекао је Петровић.

Он је додао да су “то људи који нису живјели ову корону, нису свјесни да је оваква Српска кроз институције сачувала грађане”.

Петровић је рекао да је Влада Српске исплатом плата и доприноса онима који у вријеме вируса корона нису радили жељела да сачува радна мјеста.

Он сматра да није паметно заустављати инвестициони циклус јер тиме домаћа привреда неће моћи да обавља свој промет и онда ће бити угрожен реални сектор који има огроман број радних мјеста, више од 60 одсто.

“Због тога је паметно што ће жПутеви Српскеж, жЕлектропривреда Српскеж ићи у кредитне аранжмане за хитну реализацију пројеката, чиме ће пробудити реални сектор”, навео је Петровић.

Он је рекао да не траба укидати ни социјални сектор, те је навео примјер Министарства рада и борачко-инвалидске заштите за које се сваке године из републичког буџета издвоји 352 милиона КМ за разна давања.

“Овдје неко жели да се одустане и од социјалних програма и инвестиција. Видјели сте примјер Универзитетског клиничког центра Српске, као да је цијело богатство Српске у паркингу или хотелу. Чим отворите једну инвестицију почну напади да се то заустави. Логично је да опозиција жели да стане активизам у инвестицијама, да се смање издаци на давања из буџета, како не бисмо имали активности. Међутим, избор власти је једноставан - мора се ићи напријед”, нагласио је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана