Петричевић: Вакцинација важна за наставак позитивних економских трендова

Срна
Foto: Срна

ЛАКТАШИ - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је вакцинација против вируса корона важна за здравље грађана, али и за опоравак привреде и наставак позитивних економских трендова који су забиљежени у првом полугодишту ове године.

Петричевић је нагласио да је циљ Владе Српске да у љетнм периоду максимално појача кампања у вези са имунизацијом, те је позвао привредне субјекте, као и раднике да се вакцинишу и тиме заштите своје као и здравље других.

"Српска има довољно вакцина и циљ нам је да се што више људи вакцинише јер само ћемо на тај начин моћи да задржимо позитивне трендове када је ријеч о привредним активностима и свим приходима које остварујемо у овој години", изјавио је Петричевић новинарима у Лакташима, гдје је посјетио привредно друштво "Колектор ЦЦЛ" у којем је организована вакцинација радника.

Он је подсјетио да је у првом полугодишту индустријска производња већа за 16 одсто и додао да је у јуну ове у односу на исти лањски мјесец већа за чак 24,7 одсто.

"Ако још са јуном имамо просјечну нето плату од 994 КМ, што је највиши износ до сада, онда можемо рећи да идемо у добром правцу и да опоравак привреде очекујемо и у другој половини године", рекао је Петричевић.

Петричевић је навео да у првом кварталу раст БДП-а 2,5 одсто, а пројектовано је да ће до краја године он износити 4,5 одсто.

Начелник општине Лакташи Мирослав Бојић рекао је да се у Дому здравља у Лакташима дневно вакцинише 250 грађана, додавши да је просец имунизације одлична активност Владе Српске и Привредне коморе Српске када је ријеч о вакцинисању радника, посебно у компанијама од изузетног значаја каква је "Колектор".

Он је рекао да је до сада вакцинисано и ревакцинисано око 5.000 становника Лакташа док се и у наредна два мјесеца планира вакцинација истог броја људи.

Технички директор "Колектора" Драшко Плављанин рекао је да је прошле и ове године доста радника ове компаније због пандемије вируса корона било на боловању, али да су успјели да савладају све изазове јер производња није прекидана и испуњен је највећи дио жеља купаца.

Он је рекао да је прије вакцинације обављено анкетирање радника, те да је на основу њихових жеља, са Унијом удружења послодаваца и уз асистенцију Завода за медицину рада и спорт омогућена вакцинација кинеском вакцином "синофарм".

Директор Завода за медицину рада и спорта Српске Анка Шмитран Ђурић рекла је да је овај завод формирао мобилне тимове који су од 15. јула свакодневно у привредним друштвима.

"Вакцинација на овакав начин тече заиста савршено и то је одличан начин да се постигне масовност што нам може обезбиједити сигурност и добру епидемиолошку ситуацију како на јесен не би имали тешкоћа када је ријеч о пандемији вируса корона", рекла је Ђурићева и навела да је планирано да се данас вакцинише 117 радника.

Она је рекла да је до сада на овај начин вакцинисано око 1.000 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана